10 redenen waarom je moet gaan backpacken!

Wat is er nou zo interessant aan backpacken? vragen mensen mij wel eens.  Ik moet toegeven, het is natuurlijk een hele stap om lang op reis te gaan. Er moet vanalles geregeld worden en je moet er ook flink wat voor sparen. Wat je er echter voor terugkrijgt is het meer dan waard. Kijk maar naar deze 10 redenen waarom je moet gaan backpacken!

1. De grenzen opzoeken

Met het opzoeken van grenzen tijdens het backpacken bedoel ik natuurlijk niet een oud Vietnamees vrouwtje tackelen en kijken of het gewaardeerd wordt. Hierbij heb ik het, buiten het opzoeken van de landsgrenzen, over het leren kennen van jezelf. Vaak leven mensen veilig in hun comfortzone, en tijdens een reis is het een ideaal moment om daar eens uit te stappen. Over je grens dus. Je moet vaak ook wel want het is niet dat alles helemaal vloeiend verloopt, maar dat is juist het interessante van een reis. Af en toe heb je hulp nodig van vreemde mensen die geen Engels kunnen en kom je in situaties waarin je duidelijk je creatieve geest het werk moet laten doen. Dan zul je wel eens uit je comfortzone moeten stappen.

Backpacken door Maleisië: Local op boot, Kuching, Sarawak

Local op boot, Kuching, Sarawak

2. Tevreden zijn met minder

Wat ik persoonlijk heb ervaren is hoe het is om geen spullen meer te hebben, alleen een backpack met kleding en voor de rest niks wat van mezelf is. We hadden voor onze reis alles verkocht of weggegeven, onze banen opgezegd en de huur van het huis beëindigd. Een complete reset leek het wel. Een lange tijd geen tv, geen laptop, geen ideaal bed, geen keuken, geen ruime kledingkeuze en op sommige plekken zelfs geen WIFI en bereik. Dat is op het begin natuurlijk even wennen maar als je die grens over bent kom je al snel in een soort flow terecht. Een heerlijk gevoel als je al die dingen niet meer mist. Het enige wat altijd moeilijk blijft is het missen van familie en vrienden. Gewoon simpel een biertje met je vrienden uit Nederland blijf je missen.

3. Cultuur snuiven

Een van de leukste dingen is het ontdekken van verschillende culturen. Natuurlijk zijn veel dingen raar in eerste instantie. Als je er een beetje open-minded mee om gaat kan je als Nederlander nog best wat leren van andere landen. En niet alleen dat, het werkt ook andersom. In sommige gebieden besef je je juist dat je het in Nederland erg goed hebt en vraag je je af waarom er zoveel mensen klagen in ons land. Hoe dan ook backpacken is sowieso leerzaam.

Backpacken door Sulawesi: Tana Toraja begrafenis rituelen

Tana Toraja begrafenis rituelen, Sulawesi

 

4. Interessante mensen leren kennen

Tijdens je backpack reis kom je veel andere backpackers/reizigers (en natuurlijk de locals) tegen waarmee het erg leuk is om reiservaringen te delen of gewoon een gesprek aan te gaan over random dingen. Je zal je verbazen wat voor verschillende, en interessante mensen je tegenkomt uit zóveel verschillende landen! En als je op het zelfde niveau zit houd je er misschien nog een toffe vriendschap aan over ook!

5. Genieten van de vrijheid

Het gevoel van complete vrijheid ervaar je dagelijks tijdens een backpackreis, vooral als je niks hebt gepland. Als je het ergens niet leuk vind ga je door naar de volgende plek, en de ene dag rustig bedenken wat we dag erna kunnen doen voelt heerlijk. Jaartje geen werkstress, niks mis mee.

6. Ontdek wereldse gerechten

In veel landen zijn ze trots op hun lokale keuken. Van jongs af aan zijn de locals al bezig met het bereiden van gerechten voor toeristen of andere locals. En oefening baart kunst. Vaak kan je op straat genieten van culinaire hoogstandjes voor een prikkie.

7. Andere mensen helpen

Een groot aantal landen moeten het grotendeels hebben van toerisme. Als backpacker draag je sowieso hier aan bij. Ook zal je merken dat veel mensen, vooral in Azië, al de dag van hun leven hebben als ze een selfie kunnen maken met een westers persoon.

8. Fit blijven

Door het vele lopen, hiken en andere activiteiten ben je binnen no-time in shape. Zorg wel dat je goed blijft eten, voor je te veel verbrandt!

Sunshine café, Otres Beach, Sihanoukville

9. Relatietest

Samen backpacken is de ultieme relatietest. Als dit helemaal soepel gaat voor een aantal maanden (of jaar), kan je het leventje in Nederland ook wel aan met z’n tweeën. <3

10. Prachtige omgevingen bewonderen

Oja, en dan heb ik het dus nog niet eens over al die bizar mooie uitzichten, gebouwen, eilanden, dorpjes, kunstvoorwerpen, mensen en dieren gehad. Geloof me dat je elke dag je ogen weer uitkijkt. Je hebt de ervaring van het zwemmen met een gigantische walvishaai maar net verwerkt, of je staat alweer tegen een prachtig gebergte aan te kijken. In dit opzicht verveelt backpacken sowieso nooit!

Blue lagoon, Nusa Ceningan

Blue lagoon, Nusa Ceningan

Voor de twijfelaars

Ik ga natuurlijk niemand dwingen, en er zullen nog genoeg mensen zijn die het hele backpackgedoe na mijn verhaal nog steeds niet zien zitten. Maar aan alle twijfelaars: schroom niet, pack your bags en ga de wereld verkennen. Er is zoveel moois!

10 redenen waarom je moet gaan backpacken!
5 (100%) 5 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *