Backpack route door Cambodja voor 3 weken

Cambodja met haar indrukwekkende geschiedenis zit vol cultuur en bijzondere bezienswaardigheden. Het is een van onze favoriete backpack-landen in Zuidoost-Azië vanwege de vriendelijke locals en de unieke plekken. Heb je de tickets al geboekt? Tijd om voor te genieten met deze blog! Wij hebben de ultieme backpack route door Cambodja voor 3 weken uitgestippeld.

De ultieme backpack route door Cambodja voor 3 weken

De ultieme Backpack route door Cambodja voor 3 weken

Start je in Phnom Penh of Siem Reap?

Phnom Penh en Siem Reap zijn de twee steden waar de meeste mensen zullen arriveren. Wij gaan uit van Phnom Penh, maar mocht je in Siem Reap aankomen wijzig dan de route wat zodat je niet heen en weer door Cambodja blijft reizen. Laten we beginnen met de eerste dag van de route:

Dag 1 – Aankomst in Phnom Penh

Waarschijnlijk wordt het voornamelijk bijkomen van de lange vlucht, maar mocht je wat energie over hebben gebruik dan de eerste dag in Phnom Penh om rustig het centrum te verkennen. Er zijn prachtige tempels te zien, en ook het koninklijk paleis is de moeite waard.

Dag 2 – Phnom Penh: Killing fields en Tuol Sleng

killing fields Phnom Penh, Cambodja

Killing fields

Een aantal bezienswaardigheden in Cambodja mag je eigenlijk niet overslaan. De Killing fields en de Tuol Sleng gevangenis zijn daar twee voorbeelden van. Neem deze sowieso mee in de planning.
Je krijgt deze dag even een berg heftige geschiedenis over je heen, maar gelukkig zijn er genoeg heerlijke eettentjes in de buurt waar je alles even kan laten bezinken.

Dikke Tip: In het weekend zijn er gratis Khmer boxing wedstrijden te vinden aan Highway 5.

Lees hieronder meer over deze bezienswaardigheden van Phnom Penh:

Phnom Penh: bezienswaardigheden en tips

Dag 3 – Bus van Phnom Penh naar Battambang

De bussen in Cambodja zijn goedkoop en comfortabel. Een goede maatschappij is Capitol Tours, die bijna overal te vinden is.

Niet Siem Reap, maar Battambang is de 2e grootste stad van Cambodja qua inwoners. De Franse koloniale gebouwen, de kunstgalerijen en de rooftop-restaurantjes geven je genoeg om de eerste dag mee rond te komen.Dag 4 – Battambang tempels en grotten

Rijd met de scooter richting de Killing caves en de Batcave. De Killing caves werden door de Rode Khmer gebruikt om lijken in te werpen en zijn waarschijnlijk de meest vreemde grotten die je gezien hebt door de random Boeddhistische attributen, en de spooky sfeer die er hangt. Een paar honderd meter verder staat de batcave waar miljoenen vleermuizen naar buiten vliegen als het begint te schemeren. Fantastisch natuurverschijnsel om mee te maken!

Onderweg naar de grotten kom je nog diverse tempels tegen, waarvan Wat Ek Phnom echt een aanrader is. Een korte wandeling bergopwaarts en je komt bij een oud, klein maar zeer bijzonder tempeltje. En uiteraard word je getrakteerd op een super uitzicht!

Dag 5 – Battambang: Phare Ponleu Selpak Circus

Phare Ponleu Selpak is een non-profitorganisatie die kansarme jongeren weer een toekomst geeft doormiddel van educatie, kunst en sociale begeleiding. Wekelijks is er in Battambang een circusevenement te vinden waarin performance studenten een show geven. Mocht er een evenement zijn tijdens je verblijf in Battambang, is dit zeker een aanrader. Check https://phareps.org/events voor hun agenda.

Voor meer informatie en verhalen over Battambang, kan je onze blog hieronder lezen:

Backpacken door Cambodja: Genoeg te doen in Battambang

Dag 6 – Bus van Battambang naar Siem Reap

Siem Reap draait eigenlijk maar om 1 ding: Angkor Wat, Het grootste tempelcomplex ter wereld. Gebruik deze dag om alvast een ticket te kopen en te plannen welke tempels je wilt zien. Ook is het handig om uit te zoeken hoe je van de ene naar de andere tempel gaat (Fiets, e-bike of tuk-tuk).

Dag 7 – Siem Reap: Angkor Wat

Zonsopkomst Angkor Wat, Siem Reap, Cambodja

Zonsopkomst bij Angkor Wat

Vertrek vroeg naar het Angkor Wat complex want de zonsopgang bij de Angkor Wat tempel zelf is zeer sprookjesachtig. Een ontbijtje is te krijgen net buiten de ingang, om vervolgens vol energie je route te vervolgen.

Naast deze hoofdtempel is de Bayon tempel in Angkor Thom ook een aanrader. Wij vonden deze zelfs de meest indrukwekkende tempel die we gezien hebben.

Wil je nog lopen over de plek waar Tomb Raider voor een deel is opgenomen? Neem dan de, half door de natuur overgenomen, Ta Prohm tempel mee in je planning!

Dag 8 – Siem Reap: Pub Street

Pubstreet, Siem Reap, Cambodja

Pubstreet

In Siem Reap centrum zijn nog een aantal bezienswaardigheden te vinden, maar we zullen je niet lastig vallen met een War- of een National museum, want er mag ook wel eens gelachen worden. De Pub Street is een gezellige straat waar je met andere backpackers een goedkoop Angkor biertje kan nuttigen. Ook zijn er wat clubs waar een prima feestje gebouwd wordt.

Let wel op!: houd het netjes, je bent in een ander land met andere regels. Draag gepaste kleding, en houd seksueel getinte drankspelletjes achterwege, want er hangt zo een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf aan je broek.

Buiten de Pub Street is er ook nog een Angkor Night Market, waar je goedkoper kan eten en kan zoeken naar prullaria voor het thuisfront.

Dag 9 – Bus van Siem Reap naar Kratie

Kratie is niet echt een bruisende stad, maar dat hoeft ook niet altijd. De lokale mensen zijn vriendelijk, en doen lekker hun eigen ding. Er zijn tuk-tuks maar de chauffeurs vallen je niet lastig met “Yes my friend, where you going?”

Dag 10 – Kratie: Irrawaddy dolfijnen spotten

Kratie ligt aan de Mekong rivier en het is een van de top spots om de uitstervende Irrawaddy dolfijnen te spotten. Het hele uitstapje kost geen drol, en de kans dat je dolfijnen ziet is heel groot. Blijkbaar leven er nog maar zo’n 85 in het gebied, en wij hadden het idee ze alle 85 gezien te hebben. Een fijn gegeven is dat de bootjes de dolfijnen niet achterna zitten, maar rustig wachten bij een plek waar regelmatig opduiken.

Kratie en de uitstervende Irrawaddy dolfijnen

Dag 11 – Bus van Kratie naar Kampot

Kampot is een heerlijk backpacker-stadje met een relaxte vibe. Huur een scooter en ga er op uit, want ook rondom Kampot is er veel te zien.

Dag 12 – Kampot: Bokor Hill

Bokor Hill kerk

Bokor Hill kerk

Bokor Hill is een bizarre plek. Een soort spookstad in de bergen met onder andere een verlaten casino en een creepy verlaten kerkje. Heel bijzonder om te zien, zeker heengaan!

Dag 13 – Kampot: Krab eten in Kep

Kep is een schattig dorpje aan zee, waar ze krab vangen, op de markt pal ernaast krab verkopen, en bij de eettentjes krab bereiden. Nou wel duidelijk wat je daar het best kan eten! De weg van Kampot naar Kep is overigens rustig en goed met een scooter te doen.

Kampot en krab in Kep

Dag 14 – Bus van Kampot naar Sihanoukville

Tijd voor wat ontspanning na 2 drukke weken, je hebt tenslotte vakantie. Sihanoukville is een fijne start om het strandleven van Cambodja te ontdekken.

Dag 15 & 16 – Sihanoukville: Otres Beach

Er zijn verschillende stranden te vinden bij Sihanoukville, maar wij raden Otres Beach aan: goedkoop en rustig strand met fijne strandtentjes, gelegen aan een gezellig backpackerdorpje. Uiteraard kan je met een scooter langs de andere stranden rijden, tot je er een vind naar jouw smaak.

Let op: de Sihanoukville politie houdt regelmatig scooters aan. Naar ervaring is er niks aan de hand als je je internationaal rijbewijs laat zien en verder natuurlijk geen verboden middelen bij hebt.

Lees ook onze verhalen over Sihanoukville en Otres Beach:

Strandleven in Cambodja: Otres Beach, Sihanoukville

Dag 17 – Boot van Sihanoukville naar Koh Rong

Je reis is natuurlijk niet compleet zonder tropisch eiland. Boten naar de eilanden gaan vanaf de Serendipity pier en kosten zo’n 20$ voor een retour. Bedenk eerst goed waar je wilt zijn, aangezien Koh Rong een groot eiland is met vele stranden. De plek op Koh Rong waar de meeste backpackers heen gaan heet: Koh Touch. Dit kan je aangeven aan het personeel op de boot.

Tip: Check voordat je gaat alvast hoelaat de bus gaat van Sihanoukville naar Phnom Penh op de dag van vertrek.

Extra tip: neem genoeg cash mee naar het eiland aangezien er geen pinautomaten zijn.

Dag 18, 19 & 20 – Koh Rong eiland

Koh Rong is een prachtig eiland vlakbij Sihanoukville en meteen onze aanrader. Het kleinere eiland Koh Rong Samloem is rustiger maar meteen ook een stuk saaier. Iets meer leven en keus kwa restaurantjes is wel prettig, vandaar onze keus voor Koh Rong om de laatste dagen van je Cambodja trip door te brengen!

Dag 21 – Van Koh Rong naar Phnom Penh

Alweer tijd voor vertrek helaas. Na zo’n bijzondere reis vliegt de tijd.
We hopen dat je iets aan onze route en planning hebt gehad, al is het wat inspiratie. Laten jullie ons weten hoe de reis is bevallen? Wij zijn zeer benieuwd!

 

Backpack route door Cambodja voor 3 weken
5 (100%) 6 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *