Backpacken als vrouw alleen: 10 tips om je voor te bereiden op Azië

Je gaat als vrouw alleen backpacken door Azië, supertof! Dit gaat gegarandeerd een van de mooiste periodes in je leven worden. De meeste Aziatische landen, vooral in het Zuidoosten, zijn veilig en vrouwvriendelijk. Zeker voor toeristen.

Soms kom je echter in situaties die net wat anders geregeld zijn door de cultuurverschillen of gewoon door het feit dat je steeds onderweg bent. Een goede voorbereiding is daarom handig.

Voor een algemene voorbereiding op een backpackreis, hebben wij al een handig artikel geplaatst:

Backpacken door Azië: welke voorbereidingen moet je treffen? 14 tips!

Hieronder 10 tips speciaal voor de backpackende vrouw op een rijtje:

1. Neem genoeg tampons mee

Tampons zijn helaas bijna nergens te koop in Aziatische landen. Met wat geluk kom je ze tegen in een dure toeristenwinkel, maar dan betaal je de hoofdprijs. Beter neem je dus een goeie haffel mee.

2. Train je squat skills

Met al die hurktoiletten, of busstops zónder toiletten hebben je bovenbenen het zwaar te verduren als je weer gehurkt moet plassen. Train thuis alvast met wat squat-oefeningen! Extra tip: laat je olifantenbroek tot aan je knieën zakken en niet helemaal tot je enkels, zo pis je nergens overheen.

3. Zorg voor reis-proof anti-conceptie

Voor diverse anticonceptiemiddelen heb je een koelkast nodig (Nuvaring, prikpil). Tenzij je een héle luxe backpack hebt, is het dus niet te doen om die middelen mee te nemen. Denk dus na over welk voor jou geschikt anticonceptiemiddel wél reis-proof is.

4. Oefen je fotohoofd

Brug bij Chinese tempel Can Tho

Op de foto met Vietnamese locals

Veel Aziaten vinden westerse mensen, en vooral westerse vrouwen, zeer bijzonder om te zien. Je zal regelmatig gevraagd worden om met een hele familie op de foto te gaan, vaak één voor één en in elke combinatie mogelijk. Wel zo fijn, ook voor die familie, dat je er een beetje fotogeniek op staat.

5. Koop een sport-BH voor tuk-tuk ritten

Ritjes in een tuk-tuk, een riksja, een songthaew, of in een becak zijn meestal niet echt smooth te noemen. Nou ja, dames, vul de rest zelf maar in. Een sport-BH doet wonderen.

6. Neem gepaste kleding mee voor tempelbezoeken

Monnik in Angkor Wat, Siem Reap, Cambodja

Karmapunten inleveren @ Angkor Wat

Bedekkende kleding is meestal verplicht in tempels, en soms zelfs voor op straat. Kies in Nederland alvast iets leuks uit, aangezien de smaak van Aziatische kledingwinkels vaak flink afwijkt. Denk aan een legging tot over je knieën, een schouderbedekkend T-shirt en een dunne sjaal.

7. Blokkeer alvast je innerlijke feminist

In sommige situaties gelden andere regels voor vrouwen dan voor mannen. Vreemd, vaak niet eerlijk, en (soms positief) discriminerend. Voor deze landen echter nog steeds doodnormaal. Probeer bij deze situaties (vrouwen in aparte treinwagons, vrouwen niet welkom in delen van tempels, vrouwen niet naast monniken, etc) de feminist in je te blokkeren, en je gewoon aan te passen. Deze dingen liggen gevoelig in bepaalde landen, beter dus om het maar even langs je heen te laten gaan.

8. Draag een neptrouwring

Om ongewenste aandacht te voorkomen, is een trouwring handig. Ook voor reiskoppels in India die graag in één bed willen slapen is een nepring soms functioneel. India is in enkele plekken streng als het gaat om ongetrouwde koppels op een kamer.

9. Laat je favoriete kleding thuis

De kwaliteit van de ‘laundry service’ verschilt enorm per plek. We willen denk ik niet weten wat ze af en toe met je kleren doen. Zo verdwijnt de kwaliteit van je kleding ook snel (vandaar dat veel backpackers er uit zien als versleten hippies, komt door de laundry bedrijfjes!). Neem dus geen favoriete kleding mee!

10. Kick af van je shopverslaving

Laten we eerlijk zijn, de meeste vrouwen houden van shoppen. Nou kan dit prima in Azië, vooral omdat het spotgoedkoop is. Maar dit is gelijk ook preciés de reden om alvast van je shopverslaving af te kicken. Je sjouwt je namelijk een ongeluk met een backpack vol leuke tasjes, sarongs en harembroeken.

Backpacken als vrouw alleen: 10 tips om je voor te bereiden op Azië
5 (100%) 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *