Backpacken door Azië: Wat moet ik regelen?

Backpacken door Azië en weet je zo snel niet wat je nog moet regelen? Geen zorgen, we hebben een handig lijstje voor je gemaakt. Voor een lange backpack reis zul je enkele belangrijke voorbereidingen moeten treffen om niet kort voor vertrek, of in Azië zelf met je handen in het haar te komen zitten. Goed voorbereid zijn vóór het backpacken neemt de stress weg tijdens de reis en zo kan je je volledig focussen op alle mooie dingen die je gaat zien en meemaken!

Plan een backpack route

Het is om te beginnen wel handig om te weten waar je naar toe wilt gaan. Welke landen wil je gaan bezoeken? Een simpele routeplanning voldoet, dit hoeft niet in detail uitgewerkt te worden. Toch is een globale routeplanning nodig om de rest van de voorbereidingen aan te passen aan de reis. Wat is je reisdoel? Welke landen vindt je inspirerend? en past dit in je budget wat je in gedachte hebt?

Routeplanning backpack reis Zuidoost-Azië

Maak van te voren een routeplanning

Wat weet je over de landen?

Oké, de landen zijn gekozen. Het begin is gemaakt en de voorpret kan beginnen!
Misschien heb je al wat gelezen over de landen vóórdat je de routeplanning hebt gemaakt, maar nu deze er is kan je je er wat meer in verdiepen. Belangrijke dingen om te weten:
– is het land veilig voor toeristen? Kijk op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen voor actueel reisadvies per land.
– wat is het klimaat per land? Let vooral op regenseizoenen en hoogseizoenen, en bedenk je of je in deze seizoenen wel in een land wil zijn. Ook is het klimaat uiteraard handig om te weten in verband met de kleding die je meeneemt.
– Wat zijn de do’s en dont’s in een land? Ieder land heeft haar eigen cultuur waar je als gast respectvol mee om dient te gaan. Zijn er misschien kledingvoorschriften, begroetingsrituelen of eetgewoonten waar je rekening mee moet houden?
– wat voor visum heb je nodig, en waar kan je deze halen?

Familie inlichten over jouw backpack avontuur

Laat je familie en vrienden van te voren weten over je reisplannen. Betrek ze bij de voorbereidingen zodat ze minder bezorgd zullen zijn tijdens de reis. Misschien heb je wel reislustige vrienden die alvast wat tips kunnen geven!

Sparen voor je backpack reis

Maak een schatting van het benodigde reisbudget (neem voor Zuidoost-Azië ongeveer 25 euro per persoon, per dag als uitgangspunt), en begin alvast met sparen. De een is daar wat beter in dan de ander. Probeer bijvoorbeeld stapavonden, festivals en andere dure feesten te vermijden. Minder eten bestellen, minder roken en minder drinken zorgt er ook voor dat je meer kan sparen (en zorgt voor een gezondere levensstijl, zodat je fit aan de reis kan beginnen). Maak een automatische maandelijkse overboeking naar je spaarrekening, zodat je dát bedrag minder snel zal uitgeven.

Lees hier enkele tips over hoe je kosten kan besparen tíjdens het backpacken.

Vliegtickets boeken

Tijd om de tickets te boeken! Hoe eerder hoe beter. Meestal zijn de vliegticketprijzen goedkoper als je deze ruim van te voren boekt. Tip: skyscanner.nl is een van de goedkoopste aanbieders.

Reisvaccinaties voor Azië

Maak een afspraak met de GGD, want voor verschillende plekken in Zuidoost-Azië heb je reisvaccinaties en een malaria noodpakket (niet meer preventief voor ZO-Azië) nodig. Enkele vaccinaties bestaan uit meer inentingen, die niet in één keer gezet kunnen worden. Maak dus op tijd een afspraak! Kijk op ggdreisvaccinaties.nl voor meer informatie.

Zorg- en reisverzekering regelen

Zorg dat je goed verzekerd op reis gaat. Bij een korte reis voldoet een (doorlopende) reisverzekering boven op je zorgverzekering. Mocht je langer dan een jaar op reis gaan, ga dan na of je je huidige zorgverzekering kan stopzetten zodat je over kan stappen op een (goedkoper) all-in reisverzekeringspakket zoals het Globetrotter pakket van Allianz of de backpack verzekering van OOM. Bij je huidige zorgverzekering kunnen ze aangeven of je contact op moet nemen met de SVB, de Sociale Verzekeringsbank.

Zeg op tijd de huur op

Ga je lang op reis en heb je een huurwoning? Vergeet de huur niet op te zeggen. De meeste huurbazen hanteren een opzegtermijn van een maand. Bedenk wel waar je gaat wonen na de reis, misschien is het in jouw geval wel handiger om de woning aan te houden.

Regel een (digitaal) postadres

Als je tijdens de reis geen officieel woonadres meer hebt, regel dan een postadres waar eventueel belangrijke papieren naar gestuurd kunnen worden. Op mijn.overheid.nl kan je overigens aangeven post digitaal te ontvangen van een (groeiende) groep instanties.

Visum aanvragen

Regel het visum van het eerste land. Voor veel landen kan dit digitaal of ‘on arrival’, maar het kan ook zijn dat je een visum bij een ambassade in Nederland moet halen.

Pasfoto’s laten maken

Laat ook alvast een stapeltje officiële pasfoto’s maken, je zult ze nodig hebben bij verschillende grensovergangen of voor bijvoorbeeld een trekking permit in Nepal. Vraag aan de fotograaf of de gemaakte pasfoto ook digitaal verzonden kan worden. Deze kan je gebruiken bij visums die online te regelen zijn.

Backpack / daypack kopen

Niet geheel onbelangrijk voor een backpackreis: de backpack.
Ga voor advies naar een outdoorwinkel zoals Beversport. Ook kan je voor een goedkopere Quechua tas gaan bij Decathlon. Onderschat de kwaliteit van dit merk niet. Quenchua is een populair merk in België en Frankrijk. We hebben veel backpackers er mee zien lopen, en ze zijn er zeer tevreden mee. Schaf ook gelijk een degelijke daypack aan. Deze zul je nog vaker gebruiken dan de backpack, dus een beetje comfort en kwaliteit is wel zo prettig.

Backpack spullen kopen

Bedenk goed wat je mee gaat nemen in je backpack. Neem alleen het noodzakelijke mee, want een backpack wordt al snel heel zwaar. Voor enkele nuttige tips check:

Backpack inpakken: Wat neem je wel en niet mee naar Zuidoost-Azië ?

Uitschrijven gemeente

Bij veel gemeentes moet je je uitschrijven als je langer dan 8 maanden in het buitenland bent. Boek alvast een eerste accommodatie zodat je deze als woonadres kan geven, de gemeente kan dit vakje niet leeglaten. Booking.com is een handige site voor accommodaties. Vul je eerste backpack locatie in in deze zoekbalk en vind een leuk en goedkoop hostel!Booking.com

Backpacken door Azië: Wat moet ik regelen?
5 (100%) 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *