Chiang Dao: weg van het toerisme

      2 Reacties op Chiang Dao: weg van het toerisme

Dit zal waarschijnlijk één van de weinige blogs over Chiang Dao zijn die op internet te vinden is. Wij hadden het idee dat we de enige boven de 1m70 waren, want toerisme of het aanpassen aan toerisme, kennen ze nog niet echt in dit kleine plaatsje.

Zo duurde het even voordat we een eettentje hadden gevonden waar je uit meer dan 3 gerechten kon kiezen en waar je bij binnenkomst/bestelling wel iets van actie zag, en niet na een half uur op je eten wachten, te horen krijgt dat de kok er over 20 minuten wel aankomt. Nou heeft dit natuurlijk z’n charme, maar ik ben bijna 2 meter en ik had honger.
Na een dag in Chiang Dao merk je wel dat dit meestal de gang van zaken is. Bij elk tentje ben je op zoek naar de eigenaar of moet je hem/haar wakker maken.
De mensen die wél net dat beetje energie hebben zijn overigens erg vriendelijk en proberen je te helpen met gebrekkig engels of met handgebaren.

Local bus
We zijn Chiang Dao, vanaf Pai en via Mae Malai, binnengereden met een stampvolle local bus (busticket Mae Malai – Chiang dao kostte 19 baht). Gelukkig kon ik op het trapje naast de chauffeur zitten, want het plafond was te laag voor Europeanen om er te staan. Een vriendelijke Thai (bus personeel?) hielp ons met de tassen toen we in Chiang Dao aankwamen.

Hobby hut
Vanaf de bushalte was het ongeveer 1,5 km lopen naar ons guesthouse ‘Hobby Hut’. Eenmaal daar aangekomen begon het al met zoeken naar iets van beweging, want er was echt niemand te bekennen. Na een kwartiertje kwam er een lief vrouwtje aanrennen, die de eigenares bleek te zijn. Waar ze ineens vandaan kwam is ons nog steeds een raadsel.
We mochten een hut kiezen, want we waren de enige. En aan de staat van het complex te zien, ook de eerste sinds 5 jaar. Veel oude rommel, spinnenwebben, en servies wat jarenlag niet gebruikt is. Mar goed, als nuchtere Broabanders gewôôn ekkes dùr d’n zure appel heenbijten, ge bent backpacker of ge bent ’t nie. De huisjes zelf zien er trouwens erg tof uit, en het uitzicht op de bergen mag er ook zeker wezen!

Chiang Dao Caves
We kregen een soort plattegrondje met de bezienswaardigheden van Chiang Dao, en besloten de opvolgende dag de ‘bekende’ Chiang Dao Caves te bezoeken. Een deel van de grot is verlicht, en daar vragen ze 40 baht (eurootje) voor. Eenmaal in het midden van de route volgt een splitsing waarbij je kan kiezen het verlichte pad te blijven volgen, of een gids te nemen (100 baht) voor de onverlichte route. Wij als arme backpackers kozen voor de eerste optie, die verder prachtig bleek te zijn. Helaas waren de, door vele buddha’s omringde, oeroude en indrukwekkende stalagmieten en stalactieten op z’n Thais afgewerkt met lelijke kleuren licht en de daarbij behorende zichtbare stroomkabels.

 

Tham Pha Plong tempel
Vlakbij de grotten ligt ‘Wat Tham Pha Plong’, een tempel die te bereiken is door eerst 500 traptreden te beklimmen, onder begegeleiding van een flink aantal borden met zweverige quotes in de trend van: “Volg je innerlijke voetstap zoals water de eenzaamheid aanbidt”. Je weet eigenlijk nooit wat je nou precies moet doen.
Bovenaan bevindt zich een aardige tempel, maar niet echt indrukwekkend. Het uitzicht, daarentegen, was prachtig!

Wat Mae Ead
Op kruipafstand van ons guesthouse ligt een andere tempel die het vermelden waard is: Wat Mae Ead. Grotendeels een redelijk normale tempel, maar in het centrum van het complex staan bizarre beelden die bij elkaar een voorstelling moeten maken van zondaars die op gruwelijke wijze gestraft worden. Een hoog WTF gehalte!

Chiang Dao, ik weet niet goed of ik het nou moet aanraden of niet. Ben je maar 3 weken in Thailand? Sla Chiang Dao maar over, want echt grote bezienswaardigheden mis je niet. Echter als je in de buurt bent en je hebt genoeg de tijd: zeker even een kijkje nemen. Hier vind je het echte Thaise leven, de rust, en de prachtige natuur.

Chiang Dao: weg van het toerisme
Hoeveel sterren geef je dit bericht?

2 reacties op “Chiang Dao: weg van het toerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *