Chiang Rai en de White Temple: eigenzinnig en kunstzinnig

Veel noordelijker kan je bijna niet zitten in Thailand, en ook nog eens in een vriendelijke en interessante stad. In Chiang Rai bevindt zich een van de meest bijzondere tempels van Zuidoost-Azië: De White Temple. Maar er is nog meer leuks in deze stad te vinden.

Sabaii Inn Hotel

Vanaf Chiang Dao reisden we voor 50 baht (€1,40) naar Fang met een local bus. Bij het busstation van Fang pakten we een minibus die ons voor 120 baht (€3,30) naar Chiang Rai bracht. We zagen ‘bus-terminal Chiang Rai’, dus we stapten uit om een hotel te zoeken. Helaas voor ons bleek Chiang Rai meerdere bus terminals te hebben, waardoor we nog 4 km moesten lopen om bij het centrum te komen. Na een paar hostels en guesthouses die te duur waren of vol zaten, vonden we een simpel uitziend hotel voor 350 baht (€9,40) per nacht. Simpel van buiten, maar toch prettig van binnen: een fijne douche, schone handoeken, wifi, airco en een zacht bed voor een zacht prijsje.

Bus Chiang Dao naar Chiang Rai

Chiang Rai Night Bazaar

Het centrum van Chiang Rai is niet super groot, dus alles is redelijk op loopafstand (voor fitte mensen). In Google Maps zagen we ‘Night Bazaar’ staan, en besloten daar eens een kijkje te nemen. Eenmaal daar, troffen we een markt aan met in het midden een groot en gezellig terras omringt door verschillende eettentjes. De sfeer werd neergezet door live-muzikanten, en een lekker biertje kon niet achterblijven. Goeie binnenkomer Chiang Rai, proost!

Chiang Rai Night Bazaar

Cats ’n a Cup

In het centrum zijn genoeg tentjes te vinden waar je kan shoppen of eten, van heel goedkoop tot heel duur. Één tentje sprong er voor ons, als dierenliefhebbers, tussenuit: Cats ’n a Cup. Het kattencafé van Chiang Rai. We bestelden 2 broodjes en 2 shakes, en gingen op de grond zitten bij een laag tafeltje. Meteen kregen we gezelschap van een stuk of 6 prachtige en schattige katten, en ook in de rest van de ruimte waren tal van katten te bekennen, in verschillende soorten en kleuren. We moesten na tweeëneenhalf uur echt een grens over om weg te gaan. De White Temple stond immers op ons te wachten.

Cats 'n a Cup, Chiang Rai

Wat Rong Khun

Vanaf het busstation, vlakbij het kattencafé, vertrokken lokale bussen die je voor 20 baht brachten naar Wat Rong Khun, beter bekend als de White Temple. We hadden al wat foto’s gezien, maar in het echt is het adembenemend. De tempel, ontworpen door Chalermchai Kositpipat, staat in een mooi aangelegd park vol andere eigenzinnige en kunstzinnige dingen zoals: hoofden hangend in een boom (ook van bekende actiehelden), een wensput, en volledige koepels gemaakt van metalen bedeltjes. In het grind en in de bomen waren af en toe felblauwe leguanen te vinden.

Voordat we de tempel zelf in konden moesten we, anders dan de ‘free entrance’ die aangegeven stond in de recente Lonely Planet, 80 baht p.p. betalen. De brug naar de tempel toe is eigenlijk het mooiste: honderden witte handen steken uit de grond als symbool voor ‘hebzucht’. De volledige brug en de buitenkant van de tempel is wit en afgewerkt met kleine stukjes spiegel. De binnenkant mochten we niet fotograferen, maar is redelijk gelijk aan andere tempels, met nog wat gekleurde wandtekeningen, een lichte anticlimax.

Chalermchai Kositpipat

Deze anticlimax werd echter weer goedgemaakt door het naastgelegen museum, met werken van Chalermchai Kositpipat. Aan deze zeer gedetailleerde schilderijen en beelden is een lijn te vinden die je ook terug ziet in de tempel zelf. Een extra leuk detail was dat we ook deze designer nog hebben kunnen zien, hij zat namelijk te genieten van een koffietje aan een terras naast het museum.
(Zo oud is de tempel namelijk nog niet. Gebouwd in 1997)

Baan Dam museum

Van het ene museum naar het andere. De dag erna bezochten we namelijk het Baan Dam museum. ‘Baan-Dam’ betekent ‘zwart huis’, wat gelijk ook een beetje de tegenhanger is van de White Temple. Zwart-wit gezien: Heaven & Hell. Waar je bij de White Tempel denkt aan Celine Dion, komt de muziek van Gorgoroth meer in de buurt van het Baandam Museum. Een ruig complex met zwarte tempel-achtige huizen vol schedels, krokodillenhuiden, en donkere kunst. Buiten enkele galerijen van de in 2014 overleden ontwerper Thawan Duchanee, bevindt zich ook zijn studio en woning op het complex. De kunstuitingen in Baan Dam vonden wij qua afwerking niet zo sterk als in het White Tempel complex, maar zeker wel de moeite waard!

Bus Chiang Rai naar Bangkok

Aangezien we ook nog wat van Zuid-Thailand wilden zien, besloten we in een teug terug naar Bangkok te reizen. De bus van Chiang Rai naar Bangkok (bijna 800 km) kostte ons 544 baht. Wat ongeveer de taxiprijs is van ‘Tilburg centrum’ naar ‘Tilburg iets verder in het centrum’. Hiervoor kregen we een luxe tourbus, met hapjes, drankjes, en een dekentje om mee in slaap te sukkelen.

In Bangkok voor 2 dagen een hostel geboekt, om op het gemak onze volgende locatie te kunnen kiezen. Het volgende avontuur is net geen Zuid-Thailand te noemen maar moet wel de moeite waard zijn: ‘Kanchanaburi‘ it is!

Chiang Rai en de White Temple: eigenzinnig en kunstzinnig
5 (100%) 2 votes

Één reactie op “Chiang Rai en de White Temple: eigenzinnig en kunstzinnig

  1. Floor

    Hey! Super leuke blog over chiang rai. Ik wilde je vragen waar je de bus Tickets naar Bangkok had geboekt en of je je nog kan herinneren hoe de maatschappij heet. Heel erg bedankt alvast!
    Groetjes Floor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *