De mentale voorbereidingen voor onze reis

Al een hele tijd liep ik met het idee rond om een langere tijd op reis te gaan. Redenen om het niet te doen of uit te stellen, zijn er altijd zo bleek. Een jaar of iets langer geleden hadden wij het hier samen over en besloten ter plekke; we gaan het gewoon doen, en we gaan voor een jaar!

Het is best een grote beslissing die je vaak niet zomaar maakt. Ik heb me hier dan ook goed op voorbereid. Naast praktische voorbereidingen waar Tim je in een ander bericht over heeft verteld, zal je je ook mentaal moeten gaan voorbereiden op deze stap. In deze blog wil ik je vertellen hoe ik dit heb ervaren. Ik noem het ‘ervaren’ en niet ‘aangepakt’, omdat dit als een geleidelijk proces is ontstaan.

De eerste vraag die we ons stelden is: wanneer zullen we vertrekken? Ik denk dat het begin 2016 is geweest dat we de knoop doorhakten. Na een kleine research schatten we in ongeveer 20.000 euro samen nodig te hebben voor dit avontuur. We hadden bedacht dat we ons spaargeld tot dit bedrag konden opkrikken in ongeveer een jaar tijd. Om onszelf niet klem te zetten hebben we dit toen nog niet definitief gemaakt met een vliegticket; maar ‘begin 2017’ als richtlijn aangehouden.

Een tweede vraag die ik mezelf stelde is : waarom wil ik dit eigenlijk? Met andere woorden; wat wordt mijn persoonlijke doel deze reis? Hier heb ik mezelf niet direct een antwoord op kunnen geven. Ik wil natuurlijk vanalles zien en meemaken, maar voor mijn gevoel dekte dit de lading niet. Ik las blogs en verhalen van anderen die ook deze stap gemaakt hadden; en merkte dat veel mensen uit een bepaalde ontevredenheid of na een heftige gebeurtenis besluiten voor langere of onbepaalde tijd te vertrekken. Dit is bij mij niet van toepassing. Ik ben tevreden met mijn leven hier; ik heb een leuk appartement, leuke baan, fijne vrienden en familie  en was hiernaast bezig met een yogaopleiding waar ik mijn voldoening uit haal. Ik ben zelfs als zzp’er nog begonnen als yogadocent, iets waar ik erg veel plezier en uitdaging aan beleef! Waarom wil ik dan toch zo graag weg? Het antwoord: vrijheid.

Ik heb behoefte aan vrijheid; en wil met deze reis de ultieme vrijheid voelen. Hoe ik dit ga aanpakken weet ik niet. Ook hier heb ik graag de vrijheid in 😉 In mijn voorbereidingen heeft dit thema wel een grote rol gehad. We hebben ervoor gekozen ons (huur) appartement definitief op te zeggen. Al mijn spullen heb ik verkocht of weggegeven. 1 doos heb ik nu nog; die staat veilig opgeborgen op de zolder van mijn moeder. De laatste week in het appartement sliepen we op een matrasje in een leeg huis. Heftig, vonden anderen. Heerlijk, vond ik! Minimale bezittingen hebben voelt voor mij al erg bevrijdend, dus, een goede keuze 🙂
Mijn baan heb ik ook definitief opgezegd. Onbetaald verlof was misschien ook wel een mogelijkheid geweest; en met onbetaald verlof zit je ook niet persé nog ergens aan vast. Maar in mijn hoofd werkt dat niet zo weet ik, en zou ik alsnog tóch misschien het plan hebben sowieso terug te keren naar mijn oude baan bij mijn oude werkgever. Nee, ik ga echt voor vrijheid en heb dus ook ontslag genomen. Niet omdat ik geen plezier in mijn werk had of niet tevreden was met mijn baan, maar omdat ik op deze manier totaal zonder plan kan vertrekken en compleet vrij ben in mijn keuzes. Niet weten hoe de reis en mijn ontwikkeling gaat lopen voelt heerlijk!

Werkloos en dakloos gaan we dus op pad 🙂 Vriendloos echter niet; want vrijheid is voor mij absoluut niet hetzelfde als afzondering. Ik blijf natuurlijk in contact met familie en vrienden, en aangezien je in deze tijd in de diepste jungle nog wifi hebt verwacht ik daar geen problemen in. Ook mijn passie geef ik niet op; mijn yoga reist gewoon met me mee. Ik ben zelfs van plan de reis te gebruiken om me meer in yoga te gaan verdiepen; of misschien zelfs yoga te gebruiken om meer verdieping in de reis te vinden. Filosofisch he :’D

De mentale voorbereidingen voor onze reis
5 (100%) 1 vote

7 reacties op “De mentale voorbereidingen voor onze reis

  1. Chantall van den Bogaert

    Vrijheid zit niet in de materie. Die zit in je hart.
    Al je zekerheden en schijnveiligheden loslaten om de stem van je ❤ te volgen.

    Wauw!

  2. Mrn

    Wat een rijkdom, nu al, het loslaten van spullen, huis en baan.. Goed gedaan, Shirley. Leuk ook om het met je over te mogen hebben. ( veel herkenning ook, 3 x soortgelijk traject doorgemaakt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *