Backpacken in Chiang Mai: Feelgood vibes

      5 Reacties op Backpacken in Chiang Mai: Feelgood vibes

Met de trein naar Chiang Mai

Met de Ayutthaya fietstrip achter de rug, kon onze treinreis naar het noorden beginnen. Nog even moeten wachten op een kleine vertraging, maar we werden vervolgens vriendelijk geholpen naar onze slaapplaatsen in de trein. We hadden een wagon met airco. Dit had prettig kunnen zijn, echter sliepen we beide bovenin waar de blowers hangen en stond de airco veel te koud. Flink liggen rillen in mn bed dus, zelfs met een trui en deken. De treinreis duurde zo’n 11 uur, en we hebben de laatste uurtjes, toen alle bedden ingeklapt waren, nog kunnen genieten van een mooi uitzicht. In de ochtend bereikten we “new city” oftewel: Chiang Mai.

Shirley in nachttrein naar Chiang Mai

Shirley in nachttrein naar Chiang Mai

Tim in nachttrein naar Chiang Mai

Nachttrein naar Chiang Mai

Chok Dee Guesthouse

Ons guesthouse Chok Dee ligt in het centrum binnen het grachtenvierkant en kostte ons via booking.com 280 baht (€7,50) per nacht. De eigenaar is een spontane, ietwat rare maar aardig engels sprekende man. Samen met zijn vriendin (?) een zeer hulpvaardig duo.
We zaten nog geen kwartier te chillen in de jungle-tuin van Chok Dee toen het gebouw ernaast (waar bouwvakkers net bij de eerste verdieping waren) instortte. Een betonblok raakte en beschadigde de guesthouse, waarop de eigenaar woedend “Maadaa faakaas!” begon te schreeuwen, wat Thais is voor “motherfuckers”. Na een hoop geschreeuw, gedoe en politie, besloten wij wat meer van Chiang Mai te genieten.

Saturday walking market

Chiang Mai staat bol van de eetkraampjes, winkeltjes, gezellige straatjes en marktjes.
De avondmarkten op Zaterdag en Zondag waren bijzonder. In principe komen beide markten aardig overeen: veel tafeltjes met souvenirs en ander klein grut, genoeg eetkraampjes, een grote straat vol lichtjes en muziek. De Saturday Walking Market begon rustig, maar het lopen werd al snel schuifelen door de grote massa mensen die er op af kwam.
Toen we om 18:00 aan een kom noodle-soep zaten, leek het alsof we getuige waren van een grote flashmob. Er werd een nummer ingezet op de radio, en heel de markt stond stil. De eigenares van het voedselkraampje waar we zaten zei in gebrekkig engels: “this is the national anthem, you have to stand up”. Geen probleem, blijkbaar wordt op sommige plekken het Thaise volkslied afgespeeld om 8:00 en om 18:00, en is het traditie om tijdens het lied stil te staan uit respect voor de monarchie.

Saturday walking market, Chiang Mai

Saturday walking market

Wat Phrathat Doi Suthep

De volgende dag huurden we een scooter om de bergen in te rijden en een bezoek te brengen aan de bekendste tempel van Chiang Mai: ‘Wat Phrathat Do Suthep’ (Dit is dus geen dubstep party voor dyslectici). Na een prachtige rit over zeer goed begaanbare wegen parkeerden wij de scooter bij de ingang van het tempelcomplex, waar een enorm gouden beeld van een gandhi-achtige monnik en een enorm boeddhabeeld ons verwelkomden.
Eerst volgde letterlijk een draak van een trap, voordat we daadwerkelijkbij de tempel zelf waren.

De entree was 30 baht (€0,80) voor toeristen, en gratis voor het thaise volk. In de tempel zijn tal van (buddha)beelden te zien en kon je op verschillende manieren je respect tonen aan het boeddhisme. In het midden staat een gouden stuppah waar boeddhisten al biddend omheen kunnen lopen. Rond om de stuppah zijn ruimtes waar je kan knielen en bidden voor buddhabeelden en monniken. Ook staan er door de gehele ruimte bakjes voor donaties, welke gebruikt worden voor o.a. goede doelen, de monniken en het onderhoud van verschillende tempels.
Ik wilde uiteraard even ervaren hoe het is om een monnik te eren, dus knielde ik neer voor een vriendelijke monnik die mij met water een soort reinigingsritueel gaf. Zijn woorden klonken rustgevend, maar ik had geen idee wat hij zei. Op het eind wenste hij mij en m’n familie goed geluk toe, en er ontstond een gesprek over de reis en het weer. Het simpele gesprekje over het weer en zijn mobieltje deden mij beseffen dat ze ondanks hun heilige status, toch gewoon moderne mensen zijn.

Scooter rijden door Chiang Mai

Gouden beeld Wat Phrathat Doi Suthep

Drakentrap Wat Phrathat Doi Suthep

Drakentrap Wat Phrathat Doi Suthep

Entree Wat Phrathat Doi Suthep

Gouden Stoepa Wat Phrathat Doi Suthep

Gouden Stoepa

Buddha Wat Phrathat Doi Suthep

Monnik Wat Phrathat Doi Suthep

Karmapunten verzamelen

Buddha's Wat Phrathat Doi Suthep

Chiang Mai Mountain Sanctuary Elephant trip

Het lievelingsdier van Shirley is de olifant, en laat Chiang Mai nou volop te bieden hebben op gebied van olifantentrips. Uiteraard houden wij niet van dierenmishandeling, dus het rijden op een olifant of het gebruik van kettingen en haken om de olifanten te controleren was geen optie voor ons.
Bij onze guesthouse stuitten we op een folder van een olifantenopvang: ‘Chiang Mai Mountain Sanctuary’. Deze olifanten zijn gered of overgekocht van mensen die de beesten niet goed behandelden, en jarenlang gevangen hielden. Helaas is het niet meer mogelijk deze olifanten terug in het wild te zetten, vanwege het te grote verschil met écht wilde olifanten. Maar een optie tot een goed leven, is er wel door goede opvang en verzorging.
Vergeleken met andere opvangadressen was deze erg goedkoop. Helaas was er niet veel te vinden over ‘Chiang Mai mountain sanctuary’ maar de website voelde goed, en we besloten toch maar te boeken (al was het maar om andere mensen achteraf te waarschuwen, mocht het toch een negatieve ervaring worden).
Deze licht archwanende gedachten verdwenen al snel bij aankomst op de locatie. Geen kettingen, geen haken, en geen zitjes!
Na wat informatie over het gedrag van olifanten, mochten we door middel van banaantjes kennismaken met deze vrolijkerds. Elke olifant had zijn eigen persoonlijkheid, en al snel hadden Shirley en ik ieder een favoriet. Shirley was meteen verliefd op ‘Mopo’, een grote vriendelijke reus. Ik vond de wat kleinere, en ondeugende ‘Mali’ geweldig.
Na de kennismaking was het tijd voor het maken van medicijnen. Een mix van banaan, suiker, zout, kurkuma en tamarin werd fijn gestampt en in bananenbladeren gewikkeld, om vervolgens aan de olifanten te kunnen geven.
Ook wij werden goed verzorgd. Op een tafel stond een klein buffet klaar als lunch, die we nodig hadden voor de jungle-wandeling met de olifanten. Ruim tweeëneenhalf uur mochten we samen met o.a. Mali en Mopo genieten van de prachtige Chiang Mai jungle. De tocht eindigde met een modderbad, en een halfuur spelen in natuurwater om de olifanten schoon te maken en af te koelen. De verzorgers genoten van hun werk, en een waar watergevecht was niet te voorkomen. Iedereen was happy, inclusief de olifanten, wat dit een onvergetelijke ervaring maakte!

chiangmaimountainsanctuary.com

Thaise massage

Chiang mai is massage-city dus Shirley lag binnen no time in een thais pakkie op de tafel. Bij Mee Chok (vanaf de gracht, eerste zijstraatje rechts va Moon Muang Soi 9) word je voor 200 baht ruim een uur goed onderhanden genomen door een klein thais vrouwtje die niet normaal sterk bleek te zijn. Ik denk dat ze ’s avonds eigenhandig kokosnoten samen knijpt om haar curry te bereiden. Maar goed, na een uur kneden, draaien, duwen en kraken mag je zelfs nog even nagenieten met een gratis flesje water in de lounge/huiskamer en loop je als herboren weer naar buiten!

Echte feelgood vibes in Chang Mai dus. Ook hier valt weer vanalles te beleven. Het eten is heerlijk en het is over het algemeen net wat rustiger dan in Bangkok. Maar om de echte rust en feelgood momenten te vinden moesten we volgens velen maar eens gaan kijken in ‘Pai’. Op naar Pai dan maar!

Backpacken in Chiang Mai: Feelgood vibes
5 (100%) 5 votes

5 reacties op “Backpacken in Chiang Mai: Feelgood vibes

    1. Tim(rgzk) Auteur bericht

      Hey Henk! Leuk dat je ons volgt. Een literair talent gaat wat ver, maar ik houd wel van goed lopende zinnen. Dat leest net wat fijner. Bedankt voor het compliment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *