Geschiedenis-les in Kanchanaburi

      2 Reacties op Geschiedenis-les in Kanchanaburi

Na een tweedaagse tussenstop in Bangkok pakten we een trein voor 100 baht (€2,70), die ons naar de volgende bestemming bracht: Kanchanaburi. Of eigenlijk een klein plaatsje net iets verder dan Kanchanaburi zelf, en tevens de eindstop van de trein: Sai Yok.
Het laatste deel van de lange maar indrukwekkende treinreis bracht ons meteen over het eerste stukje geschiedenis: The bridge over the river Kwai. Een brug die gebouwd is als onderdeel van de Death Railway.

 

Guesthouse Yayei

Eenmaal aangekomen in Sai Yok was het nog even zoeken naar ons guesthouse aangezien deze onder een andere naam op Booking.com stond: Plyfon & Tonnaw. Na wat rondvragen, en een telefoontje naar de eigenares, bleek de naam te horen bij Yayei guesthouse (waar we al een kwartier naast stonden). De vriendelijke eigenares bracht ons naar een huisje met een huiskamer, slaapkamer, badkamer, waskamer en een koelkast! Helemaal top, echter had ons bed wel een matras gevuld met beton. Je kan helaas niet alles hebben.

Heet

In Sai Yok was niet veel te beleven dus we besloten een bus te nemen naar Kanchanaburi om wat te eten aan de Kwai rivier. Ook huurden we een scooter voor 150 baht (nog geen €3,50) per dag, om wat makkelijker van A naar B te kunnen komen. De (eerste) dagen dat we er waren, waren verschrikkelijk heet, en de thermometer tikte zelfs 40 graden in de schaduw aan. We moesten continu blijven drinken om uitdroging te voorkomen, en ons blijven insmeren met zonnebrand. We genieten echt elke dag van het mooie Thailand, en we mogen niet klagen, maar deze dagen waren echt killing. Zo erg zelfs dat we de dag erna, op weg naar tempels in Kanchanaburi, besloten terug te keren naar het guesthouse om maar iets van verkoeling te krijgen.

Erawan watervallen

De beste manier om verkoeling op te zoeken in de buurt van Sai Yok, is een bezoek aan de ‘Erawan Waterfalls’. Dit was een goed idee voor de volgende dag, om zo lekker vroeg aanwezig te zijn (vóór de grote groepen Chinezen en Russen). Hemelsbreed lagen de watervallen dichtbij ons guesthouse, maar aangezien we om een compleet natuurreservaat heen moesten rijden, waren we toch nog een uur onderweg. De entree was relatief duur (300 baht = €8,20), maar de moeite en het geld waard!
Het park bestaat uit 7 lagen met verschillende watervallen. Om de hoogst gelegen watervallen te bereiken moesten we een flinke klim maken van 1,5 km hoog. Even afzien, maar dit was wel meteen de meest rustige plek, omdat veel mensen eerder afhaakten. In het water zwommen vissen die aan je lichaam knabbelden, en in de bomen waren er veel apen te zien, die vooral hun eigen ding deden en af en toe een onbewaakt tasje mee jatten.

 

Hellfire Pass

Tijdens de tweede wereldoorlog hadden de Japanners een spoorweg nodig tussen Thailand en Myanmar (Birma). In 1942 begon de bouw van deze Birma spoorweg (later de death railway genoemd), doormiddel van dwangarbeid. Geallieerde krijgsgevangenen en Aziatische arbeiders werkten 16 maanden lang onder erbarmelijke omstandigheden aan het project. Duizenden werkers hebben het met de dood moeten bekopen door ziektes, ongelukken en honger. Een deel van het spoor moest door rotsen en jungle gelegd worden, en ook nog in een extra rap tempo (de ‘speedo’ periode). Dit deel wordt de Hellfire Pass genoemd. Tegenwoordig is deze doorweg niet meer in gebruik, maar wel te bezichtigen middels een museum en een tour door de uitgehakte rotsen. De indrukwekkende wandeling met audio-guide, gaf Kanchanaburi even een diepere lading. Met een brok in onze keel beseften we dat de hitte en onze zere voeten niks voorstelden vergeleken met wat de werkers in Hellfire Pass hebben moeten doorstaan.

Na deze geschiedenisles in Kanchanaburi, werd het weer tijd voor iets vrolijkers. Op naar het zuiden, om de stranden op te zoeken. Te beginnen bij: Chumphon!

Geschiedenis-les in Kanchanaburi
Hoeveel sterren geef je dit bericht?

2 reacties op “Geschiedenis-les in Kanchanaburi

  1. Cathy

    erg boeiend om te lezen! wat een geweldige cultuur…….
    de foto’s zijn prachtig de kleuren zijn zo helder, de natuur is overweldigend !
    heel leuk om dit op deze manier te mogen mee (beleven)!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *