Goed verzekerd bij een lange reis

      Geen reacties op Goed verzekerd bij een lange reis

Soms zie je door de bomen het bos niet meer als je gaat uitzoeken hoe je goed verzekerd blijft voor ziektekosten in het buitenland. Vooral als je langer dan een jaar op reis gaat, want dat is blijkbaar de magische grens wanneer de telefonistes van belangrijke instanties beginnen te zweten.
We dachten: laten we eerst eens Googlen, maar daar begint de ellende al: fora, Facebook pagina’s, en websites staan vol met tegenstrijdige verhalen. Mogen we nou wel of niet onze huidige zorgverzekering stopzetten?

Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA)

De gemeente Tilburg was de eerste instantie die ik om hulp heb gevraagd. Nou is het superhandig om een pa te hebben die bij burgerzaken werkt. Hij kon mij dan ook gelijk vertellen dat als je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, je je moet uitschrijven bij de gemeente. (Let op: dit kan per gemeente verschillen!). Het uitschrijven bij een gemeente kan een week voor vertrek geregeld worden.

Zorgverzekering / SVB

De reden dat we onze zorgverzekering stop willen zetten is puur op kosten gebaseerd. Het afsluiten van een complete backpackers verzekering kost ongeveer 600 euro per jaar, dit is omgerekend 50 euro per maand. Dit scheelt natuurlijk enorm en van dat geld wat je bespaart per maand, kan je weer een week extra in Azië verblijven.
Maar goed, iedereen die in Nederland woont is verplicht een, door de overheid goedgekeurde, basisverzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar. Maar geldt dit ook als je lang op reis gaat?
Mijn zorgverzekeraar (CZ), keurde onze aanvraag tot stopzetten goed, maar adviseerde me contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Op de website van de SVB was het niet duidelijk wat we in onze situatie konden doen, dus toch maar even bellen. Toen kwamen we erachter waarom het hele internet vol staat met andere verhalen, want ze weten het bij de SVB ook niet echt. We waren nog maar net bij het kastje aangekomen of we werden alweer naar de muur gestuurd. Geen duidelijk antwoord dus, totdat we (na 5 verschillende telefoonnummers gebeld te hebben, 6 keer doorgeschakeld te zijn, en 10 keer te zijn doorverwezen naar de website) bij een man uitkwamen die er achter kwam dat we tijdens onze reis niet meer staan ingeschreven bij de gemeente. “Oh, ja nee dán kan je je zorgverzekering gewoon stopzetten”.  Fijn.

Allianz Global Assistance

Om toch goed verzekerd te zijn in het buitenland, hebben we de ‘Globetrotter‘ verzekering afgesloten bij Allianz Global Assistance. Hiermee zijn we goed verzekerd voor onder andere medische kosten, ongevallen en bagage verlies/schade.

Goed verzekerd bij een lange reis
5 (100%) 3 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *