Leven zonder luxe

      12 Reacties op Leven zonder luxe

Voor deze reis hadden Tim en ik het idee dat wij totaal niet materialistisch waren. We hechtten geen waarde aan dure spullen, grote merken of luxe.

We woonden in een klein appartement, de meubels kwamen van Ikea en onze kleding uit de uitverkoop van al goedkope winkels. Na 3 maanden backpacken kan ik je vertellen dat minimalistisch leven nog vele gradaties heeft, en wij onze grenzen meerdere malen naar onder hebben bijgesteld!

Reizen

Zo goedkoop mogelijk is altijd al het leukste. Een airco in een bus is alleen maar vervelend aangezien die ingesteld zijn op -10 graden. Liever een raam wat open kan, of een ontbrekend raam. Same same. Om 1 euro (maar vaker tientallen euro’s) te besparen nemen wij liever lokaal vervoer met 3 dubieuze overstappen voor onbepaalde tijd. Zo rijd je door alle dorpjes waar het lokale leven langs je raampje plaats vindt, en kom je in contact met bijzondere types. Zo zaten we in Chiang Rai in een cheap-ass songtaew met het bonte gezelschap van 2 ‘Karen‘ meisjes, inclusief gouden ringen om hun nek, een ladyboy, en een monnik in zijn oranje gewaad. En wíj waren de bezienswaardigheid!

Low-budget accommodaties, de kamer

In het allereerste begin namen we vaker kamers met airco. Opzich logisch want we zijn in maart gestart, waar het verschil in temperatuur niet groter kan. Van 10 graden in Nederland kwamen we met 45 graden het hete seizoen van Thailand in. Momenteel doen we het voor een kamer met een simpele fan. Liever nog een kleine losse, want de plafondventilatoren zijn echt minder fijn.

‘Zonder vieze beesten! ‘ was eerst het criterium. Dat is nu beperkt tot ‘zonder bedbugs’. Toen ik laatst wakker werd met een kakkerlak in mijn bed, hebben we bij dat hostel toch 2 nachten bijgeboekt omdat we hem eigenlijk verder wel chill vonden 😁

‘Én met een goed matras’ was er ook een. Hahahahaha! Alhoewel één accommodatie het wel erg bont maakte, toen ik na 3 nachten blauwe plekken op mijn heupen had van het betonnen matras.

Wat ik nog steeds wel op prijs stel is een beetje ruimte, in ieder geval genoeg om mijn yogamatje uit te rollen. Maar 9 van de 10 keer is dit niet haalbaar, en doen we het met minder. Betalen we ook minder, en kunnen we meer zien/doen en langer reizen. Keuzes..


Booking.com

De badkamer

Het ligt aan de gemiddelde prijs, maar een eigen badkamer hebben we ook meestal niet meer. Die delen we met andere gasten van het hostel. Dat is eigenlijk altijd wel prima.

Qua douchen zijn we ook heel wat gezakt in luxe. Van warm water, naar koud. Van een douchekop, naar een tuinslang, naar een klein pijpje uit de muur (zodat je helemaal tegen de muur aan moet staan om de druppels op te vangen), van ‘geen vieze beesten’, naar ‘heuj een kikker! En een veraan! Duizend muggen en een duizendpoot!’. Wat ik wel erg belangrijk vind, ervaarde ik op perhentian kecil, is een douche met een afsluitbare deur in plaats van een bedlaken. In je bikini douchen is na een paar dagen toch niet zo fris meer!

Low-budget kakken

Met het toilet idem dito. Eerst wilden we een schone wc. Hahaha! Zonder beesten. Hahahaha! Daarna zochten we steeds vaker tevergeefs naar toiletpapier. Dan maar een kontsproeier, maar ook dit werd later steeds vaker een bakje water. Een wc door kunnen trekken blijkt ook overbodige luxe. Hier gebruik je weer dat bakje water voor. Een wcbril ontbreekt ook nogal eens. Dan maar squatten. En ja hoor, daar zijn ook de hurktoiletten (of gewoon een gat in de grond, same same) ! Naja, we zaten toch al in de squat. En ook hier, blijft het toch wel fijn dat je de deur kunt afsluiten zodat je vanuit die squat niet ook nog het touwtje (wat dient als deurknop) vast moet houden. Je moet er toch op zulke toiletten niet aan denken je evenwicht te verliezen 😮

Dat gezegd hebbende

Wij zijn ons meer dan bewust van het feit dat een koude kikkerdouche net iets minder vervelend is na een zonnige dag op het strand, uitrusten op een niet-zo-fris-bed beter gaat na een gave duik tussen de tropische vissen en van het feit dat wij nu het meest luxueuze leven leiden omdat we zo’n lange tijd kunnen reizen, we van al die prachtige landen naar keuze kunnen genieten, niet hoeven werken en in complete vrijheid mogen leven.

Leven zonder luxe
5 (100%) 1 vote

12 reacties op “Leven zonder luxe

    1. Shirley (rgzk) Auteur bericht

      Dat is precies wat wij ook merken ja! Eigenlijk tijdens de voorbereidingen al, omdat we aan het sparen waren, en toch van plan waren al onze spullen weg te doen, kochten we niks meer. Heerlijk ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *