Low budget backpacken in Zuidoost-Azië? Zo bespaar je kosten!

Ben je aan het reizen door Zuidoost-Azië, en valt het budget toch hoger uit dan gedacht? Low budget backpacken en rondkomen met 15 tot 20 euro per dag kan makkelijk, zeker als je deze tips volgt.

Plan een logische route

Natuurlijk moet het je vrijheid niet in de weg zitten, maar enigszins een globale reisplanning maken kan financieel veel schelen. Zorg voor een zo logisch mogelijke route, zodat je niet drie keer langs dezelfde stad komt.

Zo veel mogelijk zelf regelen

Ontwijk zo veel mogelijk instanties die vanalles als een pakket voor je kunnen regelen. Koop zelf een (bus)ticket bij de officiële kaartverkoop, en niet bij een toeristenbureau. Scheelt weer het commissiebedrag dat deze bureau’s er bij rekenen. Als je bijvoorbeeld een tempel wilt bezoeken, ga dan niet meteen naar een toeristenbureau maar zoek uit hoe je daar goedkoop kan komen en betaal (mits nodig) entree bij de tempel zelf.

Vermijd taxi’s & tuk-tuks

Zorg dat je zo weinig mogelijk taxi’s en tuk-tuks neemt, tenzij het niet anders kan. Als je toch een auto met chauffeur nodig hebt, check eerst of er in de omgeving Uber- of Grab-auto’s rijden. Deze zijn een stuk goedkoper. Probeer ook korte trajecten zo veel mogelijk te lopen. 1 á 2 kilometer met een backpack is goed te doen voor een gemiddeld persoon. Om de omgeving te verkennen is een scooter ook een goedkopere oplossing dan een taxi of tuk-tuk. Let wel op! Scooters in Azië zijn door alle heuvels krachtiger dan scooters in Nederland, je bent dus niet verzekerd zonder motorrijbewijs.

Lokale bussen

Probeer uit te zoeken of er lokale bussen rijden over het traject wat je in gedachte hebt. Deze zijn vaak spotgoedkoop. Meestal kan je gewoon de bus in stappen, en komt er vanzelf iemand het geld ophalen. Vaak rijden er ook lokale bussen vanaf het vliegveld naar het centrum, ook al is niet het eerste wat je ziet bij de uitgang (Dat zijn namelijk altijd de peperdure taxi’s).

Afdingen

Ga niet meteen akkoord met het eerste bedrag van een verkoper. In de meeste Aziatische landen is afdingen de normaalste zaak van de wereld. Houd een bedrag in gedachte, en ga daar onder zitten, grote kans dat je het product voor een klein prijsje mee kan nemen. Probeer ook korting te regelen als je meerdere producten afneemt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld overnachtingen. Als je het eenmaal onder de knie hebt scheelt het, zeker op lange termijn, enorm veel geld.

Markt Chiang Mai, Thailand

Op een markt altijd afdingen

Low budget backpack accommodaties

Je bespaart veel door genoegen te nemen met basic kamers. Grotendeels ben je toch buiten, dus zo luxe hoeft een kamer niet te zijn. EAls je alleen reist is een bed op een slaapzaal (dorm) het goedkoopst, maar het kan nog goedkoper door met een vriend(in) of reisbuddy een tweepersoons kamer te delen. Meestal kost een ‘double’ room minder dan het dubbele van een dorm-bed.

Lokaal eten / streetfood

Eet zo veel mogelijk bij lokale eettentjes, of low budget streetfood karretjes. Eigenlijk kan je aan de kleine plastic stoeltjes al zien dat het een goedkope maaltijd wordt. Maar vergis je niet, veel van deze tentjes en karretjes hebben heerlijk eten! Wel is het vaak met handen en voeten iets proberen te bestellen, maar dat is het leuke van backpacken.

Streetfood Chiang Mai

Streetfood Chiang Mai

Zelf ontbijt/lunch maken

Vaak hebben hostels een waterkokertje in de kamers staan voor thee en koffie. Hiermee kan je natuurlijk ook een instant-noodles maaltijd maken. Probeer ergens nog een gekookt ei, en vis uit blik te regelen voor in de soep en je hebt een prima lunch! Enkele landen zoals Vietnam, Laos en Cambodja verkopen ook op elke hoek verse broodjes. In de kleine supermarkten is genoeg beleg te vinden zoals smeerkaas of jam. Zo heb je een ontbijt voor amper een euro.

Zelf een wasje doen

Een was laten doen is niet zó duur, maar toch kan je die paar euro besparen als je af en toe zelf de was doet. Gemiddeld is een was laten doen in Zuidoost-Azië ongeveer een euro per kilo, en als je zelf de was doet hoef je alleen waspoeder te kopen van 30 cent. Kan je daarna van de bespaarde euro’s lunchen!

Stappen is duur

Een biertje of een feestje op z’n tijd is natuurlijk prima, maar als je een partyganger bent en elke dag wilt stappen en zuipen, dan red je het niet met 20 euro op een dag. Al moet ik er ook eerlijk bij zeggen dan in sommige landen het bier net zo goedkoop is als een colaatje.

Biertje op zn tijd

Biertje op zn tijd moet kunnen, proost!

Check voor gratis activiteiten

Er zijn her en der wel gratis of low budget activiteiten te vinden die zeker de moeite waard zijn. Zoek naar toffe hikingtrails, tempels of viewpoints op bijvoorbeeld maps.me, of ga reisblogs af voor tips. Check hier alvast wat gratis en low budget backpack tips in Thailand:

Thailand inspiratie: 10 bijzondere plekken

 

 

Low budget backpacken in Zuidoost-Azië? Zo bespaar je kosten!
5 (100%) 5 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *