Mooiere en professionele vakantiefoto’s maken? Dit zijn bruikbare beginner tips!

Bij goede reisverhalen horen ook mooie vakantiefoto’s. Dit hoeft natuurlijk niet meteen op professioneel Discovery Channel niveau maar Ik kan me voorstellen dat je gefrustreerd kan raken als al je reisfoto’s een beetje suf overkomen ondanks dat je een goede camera hebt gekocht. Hieronder een aantal beginner tips om jouw vakantiefoto’s wat mooier en professioneler te maken.

Mooiere vakantiefoto’s: Jij maakt de foto

Dit is meteen het eerste punt. Een goede camera betekent niet per definitie goede foto’s. Je zult ze zelf moeten maken. Als je op een aantal belangrijke dingen let, kan je met een smartphone ook hele mooie vakantiefoto’s maken! Deze tips zijn bedoeld voor de beginner, en kunnen met elke camera worden gebruikt. Zelfs met een mobiele telefoon! Technische aspecten zoals sluitertijd, diafragma of iso-waarde zal ik daarom ook achterwege laten. De voorbeeld foto’s zijn gemaakt met de Panasonic Lumix Lf1 compact camera, een reiscamera van nog geen 300 euro, of met een smartphone.

Fotografie: Licht

Toch wel het belangrijkste aspect bij fotografie, waar je ook als beginner rekening mee moet houden. De mooiste foto’s maak je met een goed belicht onderwerp. De vraag is natuurlijk, wanneer is iets goed belicht? Licht van opzij of tegenlicht kan ook heel interessant zijn. Zorg in iedergeval dat je doorhebt waar de lichtbron (zon, lamp, kaars) zich bevindt en gebruik deze bron in je voordeel!

Let op: met de automatische instelling aan, zal de camera met veel donkere vlakken het geheel wat lichter maken, en andersom. Ook hiermee kan je experimenteren. Wil je het onderwerp toch iets minder fel? Zorg dat er meer lichte vlakken (zoals lucht, of witte muren) in beeld zijn, en je ziet dat je camera alles automatisch wat donkerder maakt.

Door vanuit de lichtbron te fotograferen krijg je vaak hele kleurijke en ruisloze foto’s.

Maar blijf experimenteren, want soms werkt het juist als je tegen het licht in fotografeert.

Compositie

Ben creatief met compositie. Het onderwerp hoeft niet persé in het midden te staan, en probeer niet alles vanaf ooghoogte te fotograferen. Vaak kan het mooi zijn om bijvoorbeeld het onderwerp maar half in beeld te hebben, heel klein in een hoek te zetten, of van af een laag standpunt te fotograferen. Speel met de positie van je camera en de compositie van je onderwerp. Een handig truukje wat je kan toepassen is om het beeld, door middel van 4 denkbeeldige lijnen, in 9 gelijke vlakken te verdelen (ook wel de Gulde Snede genoemd). Je kan deze lijnen en de snijpunten van deze lijnen gebruiken voor de plaatsing van je onderwerp(en).

Door het onderwerp niet in het midden maar op een lijn van de gulden snede te zetten, wordt het geheel wat interessanter.

Kapotte tuk-tuk. Phnom Penh, Cambodja

Vanuit laag standpunt: Kapotte tuk-tuk. Phnom Penh, Cambodja

Zorg dat je de zoomfunctie zo min mogelijk gebruikt. Om de kwaliteit van je foto zo hoog mogelijk te houden kan je beter zelf naar het onderwerp toe lopen dan de camera in te laten zoomen. De zoomknop dus alleen gebruiken als je niet anders kan.

Nog een compositie tip is om te zorgen dat de horizon ook horizontaal is. Als je een zee fotografeert, en de horizon is niet recht, lijkt het alsof de zee leegloopt.Scherpstellen en diepte creëren

Speel ook eens met het focuspunt, wat wil je scherp hebben in de foto? Als je bijvoorbeeld een rij objecten (bloemen, mensen, beelden, etc.) fotografeert, is het vaak mooi als het voorste object scherp is. Maar durf de focus te verleggen, en kijk wat voor jou het mooiste is. Hiermee heb ik ook direct een ander punt er bij gehaald: diepte. Stel je fotografeert een gebouw, kijk dan eens rond of je doormiddel van objecten in de buurt diepte kan creëren door een van deze objecten op de voorgrond te plaatsen.
Als je een portret maakt van iemand, zorg dan dat de ogen scherp zijn.

Bloemen bij het Choeung Ek monument

Scherp gesteld op de bloemen bij het Choeung Ek monument

Contrast en kleur in je foto’s

Contrast in vakantiefoto’s doet het vaak goed. Een zwart-witte koe in een groen weiland, een oranje monnik midden in een groep mensen, een donkere auto bij een lichte muur, bedenk het maar. Blijf tijdens je reis altijd kijken naar interessante situaties en mooie kleurcombinaties.

Straatkind met parasol, Phnom Penh, Cambodja

Voorbeeld van kleurcontrast: Straatkind met parasol, Phnom Penh, Cambodja

Herhaling en symmetrie in beeld

Ook herhaling in beeld is meestal een klapper. Zoek naar patronen, regelmaat en symmetrie in de omgeving. Dit kan al iets simpels als een hek zijn, of een perfect rijtje huizen. Wil je een goede combinatie van herhaling en contrast? Neem je camera maar eens mee naar een (groente- en fruit-)markt in de buurt. En maak gebruik van spiegelende objecten zoals ramen of plassen water voor symmetrie in je foto’s!

Herhaling in foto’s doet het goed.

Symmetrie door middel van reflectie

Veel oefenen met fotograferen

Blijf veel foto’s maken, kijk wat je niet mooi vindt aan de foto en probeer het nog een keer vanuit een ander standpunt. Bekijk ook foto’s van anderen en ga na wat je daar nou juist wel mooi aan vindt. Op onze travelpix pagina vind je alvast een paar toffe voorbeelden!

Ik hoop dat dit lijstje je iets opweg helpt, maar mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben, laat het hieronder weten.

Mooiere en professionele vakantiefoto’s maken? Dit zijn bruikbare beginner tips!
5 (100%) 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *