Sulawesi: Een onvergetelijke backpack route – (De mooiste plekken!)

Sulawesi

Sulawesi is een van de indrukwekkendste plekken die we tot zo ver gezien hebben. De zeer mooie landschappen in combinatie met de speciale huisjes (tongkonan), de bijzondere cultuur en de prachtige onderwaterwereld zullen we niet snel vergeten. De backpack route die we hebben gemaakt is meteen een dikke aanrader aan iedereen die naar Sulawesi gaat, of voor mensen die twijfelen over welk Indonesisch eiland ze willen bezoeken.

Backpack route door Sulawesi

Backpack route door Sulawesi

Makassar

We kwamen aan in de hoofdstad van Sulawesi: Makassa. Een stad zoals veel andere grote steden. Druk, maar goed om te winkelen, eten, voor een wandeling langs de haven en enkele interessante bezienswaardigheden. Wij brachten een bezoekje aan Fort Rotterdam, een 17e eeuws fort gebouwd door Nederlanders.
Voor de rest is Makassar niet echt een stad om lang te blijven, maar niet getreurd, vanaf nu wordt het alleen maar beter.

Rantepao

Vanaf Makassar kan je met een bus of met een auto naar Rantepao. Houd rekening met een oncomfortabele, lange en duurdere rit dan dat je bijvoorbeeld in Bali gewend bent want Sulawesi is groter dan je denkt.
Rantepao is een gemoedelijk en knus dorpje waar de eerste tongkonan huisjes al te zien zijn. Er zijn een aantal hostels te vinden waar je goedkoop kan overnachten en lekker kan eten. Wij zaten in hostel ‘Pison’, een simpel en goedkoop hostel waar ze heerlijke Gado-Gado hebben!
Huur vanuit je hostel een scooter om de omgeving te verkennen want deze is echt ongelooflijk mooi. In de buurt van Rantepao zijn onder andere de “hanging graves”, de “baby graves tree”, en de Tana Toraja begrafenissen te vinden. Lees hierover in onderstaand bericht:

Backpacken door Sulawesi: Tana Toraja’s bijzondere cultuur

Tentena

Om van de Tana Toraja cultuur te bekomen is Tentena een perfecte volgende bestemming.
Tentena is te bereiken met een bus, en ook deze rit is weer lang (16 uur!) en hobbelig. Vervelend zou je zeggen maar het uitzicht onderweg maakt alles goed. In tentena kan je genieten van de Saluopa watervallen, de strandjes aan het Danau Poso meer, en de zeer vriendelijke locals! In het goedkope Victory hotel, waar wij zaten, werkt een vriendelijke vrouw met een goed Engels sprekende dochter die je meteen welkom heten, en wegwijs maken in het mooie Tentena.

Saluopa waterval, Tentena

Saluopa waterval, TentenaTogean Islands

Als je het ware paradijs wilt opzoeken: neem een bus naar Ampana, en ga met een (local) boot naar de Togean islands. Dikke tip: “Poki Poki” resort op het Bomba eiland. Reserveer van te voren en trek er maar rustig een week voor uit, want dit is echt ultiem genieten. Buiten de rust, het héérlijke eten, en de mooie omgeving kan je ook nog heel goedkoop snorkel- en duiktrips maken.

Togean islands: afgezonderd in het paradijs

Gorontalo – Manado – Bunaken

Voor de echte duikliefhebbers mag je Bunaken niet overslaan. Vanaf de Togean islands neem je een ferry naar Gorontalo (huur op de ferry goedkoop een slaapmatje, en ga boven op het dek liggen met een koud biertje). Vanuit daar kan je een auto delen om naar Manado te reizen, waar je eventueel nog een hotelletje kan pakken om je blogs bij te werken en om een wasje te doen. Vanaf Manado gaan boten naar Bunaken, het ware duikparadijs! Wat je hier onder water ziet is bijna niet te beschrijven zo mooi. Koraal, planten en zeedieren in duizenden vormen en kleuren. Volgens veel duikers een van de top spots in de wereld.

Backpacken door Sulawesi: genieten op Bunaken

Sulawesi inspiratie

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar jullie ervaringen op dit Indonesische eiland. Mocht je inspiratie hebben gehaald uit onze blog, of heb je vragen? laat het hieronder even weten! Fijne reis, en veel plezier op het indrukwekkende Sulawesi.

Sulawesi: Een onvergetelijke backpack route – (De mooiste plekken!)
5 (100%) 7 votes

2 reacties op “Sulawesi: Een onvergetelijke backpack route – (De mooiste plekken!)

 1. Vive

  Hey tim!
  Wat een toffe reis heb je gemaakt! Geweldig. Ik ga over een aantal dagen naar sulawesie en vroeg me af in hoeveel tijd jullie de reis hebben gemaakt.
  Ik heb 11 dagen en duik graag. Wat raad je me aan/af?

  Groetjes vive

  1. Tim(rgzk) Auteur bericht

   Hey Vive, sorry voor de wat late reactie, we zaten midden in een verhuizing haha. Maar Sulawesi is echt een van de hoogtepunten van onze reis. Voor de mooiste duikplekken moet je bij Bunaken (Noord Sulawesi) zijn. Die onderwaterwereld daar is echt bizar. Wij waren ongeveer 3 weken op Sulawesi trouwens, alles is prachtig daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *