Siem Reap en de Angkor Wat tempels

Siem Reap, de culturele hoofdstad van Cambodja, met een heuse pubstreet en natuurlijk de niet te missen Angkor Wat tempels. We wisten niet precies wat we ons hierbij voor moesten stellen en nietsvermoedend boekten we een goedkope accommodatie mét zwembad, wel een beetje uit het centrum maar dat leek ons geen probleem.

Angkor Wat kosten

Siem Reap draait eigenlijk maar om 1 ding, Angkor Wat. En daar proberen ze dan ook zoveel mogelijk geld aan te verdienen op allerlei manieren. Zo was de entree voorheen 20 Amerikaanse dollar, wat al overdreven prijzig is voor Cambodjaanse begrippen, en hebben ze per februari 2017 deze prijs bijna VERDUBBELD. 37 Amerikaanse Dollars, alleen om het terrein op te mogen voor één dag. Belachelijk als je het mij vraagt. Daarnaast is er in deze stad besloten om toeristen een scooter te verbieden, ‘om de tuktukdrivers te beschermen’. Deze tuktukdrivers vragen sindsdien 20 dollar!! om je naar de tempels te rijden.

Tuk-tukchauffeur bij Angkor Thom

Tuk-tukchauffeur bij Angkor Thom

Een dagje Angkor Wat zou ons hierdoor 90 dollar gaan kosten, 2 keer ons gemiddelde dagbudget, en dan zit daar nog geen maaltijd of accommodatie bij. Dat is even slikken. Aan de andere kant kun je ook eigenlijk niet in Cambodja zijn geweest zonder deze tempels te hebben bezocht. Doelbewust wordt je door deze corrupte handel klem gezet en dat voelt niet tof. Na alle opties en risico’s te hebben onderzocht besloten we uiteindelijk om:

een entreebewijs te kopen aan het eind van de middag, want de regel is: die dag is de entree verder gratis en het kaartje gaat de dag erop pas in. Zo hebben we een dagdeel extra voor hetzelfde bedrag.

2 fietsen te huren als alternatief voor een scooter of tuktuk.

Fietsen door het Angkor Wat Complex

Fietsen door het Angkor Wat Complex

Lang fietsen in de hitte

Goedkoper was het inderdaad, maar we maakten hier een paar fouten:

– de afstanden onderschatten
Het kaartje is te koop vanaf 17.00. De zon gaat onder om 18.00. De dichtstbijzijnde toegangspoort, gezien vanaf de ticketoffice, is 35 minuten kei hard fietsen en sluit om 17.30. Daar kwamen we dus bek af, 5 minuten te laat aan. De volgende toegangsmogelijkheid is weer een half uur verder en dan is de zon al onder en het gehele park gesloten. Dat extra dagdeel ging dus aan onze neus voorbij. Daarbij lag het complex bijna 20 kilometer van onze accommodatie vandaan. En dat is niét chill om 4.30 in de ochtend, zonder enige verlichting.

de temperatuur onderschatten
Heen en terug ben je dus al bijna 40 kilometer aan het fietsen, en de afstand tussen de tempels in is ook niet mis, toch steeds minimaal 3 tot 5 km. En dat in 40 graden, is óók niét chill,  echt.

de fietsen waren van lage kwaliteit
Wat wil je voor 1 dollar per dag, wij gokten erop dat dit geen probleem zou zijn. Mijn kont dacht daar na een paar dagen anders over.

Zonsopkomst bij Angkor Wat

Maar eerlijk is eerlijk, de tempels in Siem Reap zijn prachtig! De zonsopkomst bij Ankor Wat zelf was indrukwekkend, en de verschillende gebouwen en sculpturen bij de grootste tempel van de wereld zijn bijzonder om te zien. Ik heb me laten zegenen door een plaatselijke monnik in de tempel, want een beetje extra geluk is altijd meegenomen!

Zonsopkomst Angkor Wat, Siem Reap, Cambodja

Zonsopkomst bij Angkor Wat

Monnik in Angkor Wat, Siem Reap, Cambodja

Karmapunten inleveren

Bayon tempel

Nog mooier was de tempel in Angkor Thom: Bayon. Deze boeddhistische tempel bestaat uit tientallen stenen torens met elk 4 gezichten. Erg bijzonder om te zien.

Beelden bij ingang Angkor Thom

Beelden bij ingang Angkor Thom

Bayon tempel, Angkor Thom, Siem Reap, Cambodja

Bayon tempel

Bayon torens, Angkor Thom, Siem Reap, Cambodja

Bayon torens

Ta Prohm

De laatste tempel die we bezochten was Ta Prohm, die ook weer bijzonder was vanwege het feit dat de film Tomb Raider onder andere daar is opgenomen. Mooi ook om te zien dat de natuur de tempel overneemt, door de enorme boomwortels die de ruïne omarmen.

Ta Prohm tempel, Siem Reap, Cambodja

Ta Prohm (Tomb Raider tempel)

Ta Prohm overgenomen door de natuur

Ta Prohm overgenomen door de natuur

Pubstreet, Siem Reap centrum

We kwamen zelfs nog wat vrienden uit Tilburg tegen! Ik had wel op Facebook gezien dat Laurens en Elvira ook op dat moment in Cambodja zaten,  maar we waren toch heel verbaasd toen we om 5.30 in de ochtend iemand in het Nederlands hoorde zeggen ‘Yo backpackers, jullie ook hier?!’ Heel tof, en apart om na zoveel maanden ‘iemand te kennen’!  We spraken direct af om elkaar in de avond bij de pubstreet op te zoeken voor een biertje, gezellig!

Pubstreet is erg toeristisch maar er hangt een goede sfeer en de drank is goedkoop. Er zijn verschillende leuke tentjes te vinden en uiteraard streetfood karretjes om een bodem te leggen.

Pubstreet, Siem Reap, Cambodja

Pubstreet

Visum voor Vietnam regelen in Siem Reap

Het toerisme waren we overigens verder snel beu door het feit dat je genaaid wordt waar je bij staat met de prijzen, er om de 3 meter marihuana wordt aangeboden door een onguur type,  en de hele stad verder bestaat uit olifantbroeken en Starbucks shirts. Maar in deze stad is ook alles makkelijk te regelen, en dat konden we dan weer wél gebruiken aangezien we nog een visum voor Vietnam nodig hadden. Ik hoorde vooraf dat dit een ellende was om te regelen maar niets bleek minder waar. Voor exact hetzelfde bedrag als bij de ambassade wordt dit bij een travelagency (Sopheak Na Travel & Tours) voor je gefixt, en binnen 2 dagen heb je je paspoort mét het visum voor de juiste datum terug. Nou, dit is nog nóóit zo makkelijk gegaan!

Sopheak Na Travel & Tours, Siem Reap

Sopheak Na Travel & Tours

Siem reap is dus vanwege Angkor Wat iets wat je eigenlijk niet over kunt slaan in je reis door Cambodja, en die hoge entreeprijs is jammer genoeg iets waar je dan niet onder uit komt. Er zijn opties om op andere gebieden te besparen, en om in ieder geval niét de corrupte boel verder te sponsoren, maar daarbij lever je (hard!) in op comfort. En àls je voor dat laatste kiest, leer dan van ons, en kies de locatie van je accommodatie zorgvuldig!

Siem Reap en de Angkor Wat tempels
5 (100%) 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *