Songkran vieren in Chumphon | Traditioneel nieuwjaarsfeest in Thailand

Tijdens de viering van het traditionele nieuwjaarsfeest van Thailand, Songkran, waren wij in Chumphon. We hadden ons geen betere plek kunnen wensen voor dit evenement. De inwoners van Chumphon vinden het geweldig als westerse mensen Songkran mee komen vieren, en dat lieten ze merken!

Suda Guesthouse

Vanuit Bangkok pakten we de nachtbus die eerst om 21.00, toen om 21.40 en uiteindelijk toch maar om 23.00 vertrok, richting Chumphon! Deze vertraging kwam ons eigenlijk wel goed uit want volgens berekening zouden we eigenlijk rond 4.00 ’s ochtends aankomen, en nu dus om 6.00, en we hadden vooraf geen accommodatie geregeld dus dat scheelt toch weer effe 2 uur ronddwalen in het donker met ons brakke hoofd.

Dus, om 6.00 dwaalden we rond in een buurt waar volgens de lonely planet wat hostels zouden moeten zijn. Een vroege vogel merkte ons op en belde de buurvrouw wakker, die een guesthouse (Suda Guesthouse) runde en toevallig nog wel een kamer over had. Chill!

Songkran vieren (Thais nieuwjaar)

Een paar uur later werden we wakker en was het tijd voor Songkran! Vóór het ontbijt om de hoek hielden we het al niet droog. Families staan met tonnen (ijs) water op straat of rijden met die tonnen achterin een pick-up, kinderen staan klaar met hun supersoakers en anderen met de tuinslang. Een andere traditie is om elkaar met gekleurde modder in de smeren. Dus na 2 blokjes om zagen we er al uit als verzopen trollen. Het grappige vond ik dat iedereen eigenlijk te beleefd is hiervoor, mensen zoeken eerst oogcontact voor een kleine nonverbale goedkeuring voor ze je een hartaanval bezorgen met een klets water van 0 graden.

Songkran vieren in Chumphon, Thailand

Na het ontbijt waren we net aan het overleggen wat we de rest van de dag zouden gaan doen, toen een groepje kinderen ons gebaarden hen te volgen. Bij een gebrek aan een beter plan liepen we mee, naar de hoofdstraat waar de Songkran-shit echt aan was! Dus hebben we ons bewapend met 2 stevige minisoakers en werd dit ons plan voor vandaag!

Het was een hele goede zet om het thaise nieuwjaar hier te vieren. Iedereen leek verbaasd om 2 blanken te zien maar het oprecht te waarderen dat we meededen. Zo werden we voor mijn gevoel echt opgenomen om het feest met hun samen te vieren. Ik denk dat dit in bijvoorbeeld Bangkok toch anders zou zijn geweest op Khao San road tussen al die andere backpackers.

Songkran viering in Chumphon, Thailand

Songkran feest in Chumphon, Thailand

Thaise Songthaew

De volgende dag pakten we de songthaew richting het strand en regelde vast een dikke villa voor bijna gratis voor de dagen erna. Aan het eind van de dag sprongen we weer in een zelfde songthaew om terug te gaan. Dachten we.

Achteraf gezien keken die mensen al zo raar. Na 1,5 uur in de file te hebben gestaan, parkeerde de chauffeur. We zijn er! Zeiden ze. Bleek het een wagen van een duikschool te zijn, 2 km verderop. De verkeerde kant op. Kak! De échte songthaews reden niet meer, we waren nu 18 km van huis, het was inmiddels donker en ik had honger. Kak!!

Maar al snel was daar de reddende engel (die overigens echt een reddende engel is, maar daarover straks meer):  De vrouw waar we ons huisje hadden besproken! Ze vroeg of alles goed ging en we legden haar het verhaal uit. Direct trommelde ze een Thaise voorbijganger op en regelde dat deze ons in het stadje afzette. Midden in de stad konden we uitstappen en direct bij een streetfood stalletje aanschuiven. ❤

Streetfood in Chumphon, Thailand

Thung Wua Laen Beach

De volgende dag verhuisden we richting het strand (Thung Wua Laen beach) waar we, terwijl ik dit schrijf, nog steeds zitten. Het is hier echt heerlijk. Nauwelijks toerisme, dus we hebben het strand voor onszelf, iedereen is vriendelijk en behulpzaam en wij genieten van de rust en van hoe prachtig het hier is.

Guesthouse in Chumphon, Thailand

Thung Wua Laen Beach, Chumphon, Thailand

Haven in Chumphon, Thailand

Het is soms ook een beetje behelpen hoor, maar juist dat heeft z’n charmes vind ik.  Zo moesten we 4 km lopen voor de eerste wasmachine bij een soort supermarktje om de was weer eens te kunnen doen (alles zat nog onder de songkranmodder). Was erin, wasmiddel en 20 baht. Een uurtje zou het duren. Het viel me al op dat het wasprogramma niet liep zoals normaal maar de jongen van de winkel stelde ons gerust. Dus een uur later waren we terug, en zat de was nog in dezelfde staat in die wasmachine. “No water”, zei de jongen. Zucht. De volgende machine stond weer 1 km verder.

In die supermarkt trouwens vond ik een klein pakje oploskoffie en een zakje met wat ik dacht dat suiker was. Yes!! De volgende ochtend helemaal blij een pannetje water gekookt om te genieten van mijn koffie. Met zout. Gatver!

Na een ruime maand Thailand zijn we qua eten al écht wel wat gewend hoor, maar hier slaat het met de pepers echt nergens op. Nog nooit zo vaak hebben we jankend een papayasalade naar binnen gewerkt. 😂

Coral Beach

Bij het enige restaurantje waar we wel veilig waren kende ze ons inmiddels ook en mochten we gratis meerijden naar Coral Beach, waar je goed zou kunnen snorkelen. Super tof! En niet gelogen; je kón er snorkelen. Je ziet alleen niks 😁, maar misschien hadden we gewoon pech. Op snorkelgebied dan, want de omgeving was weer prachtig én privé!

Coral Beach, Chumphon, Thailand

Coral Beach palmbomen, Chumphon, Thailand

Dieren in Chumphon

Vissen zien we trouwens genoeg in onze eigen vijver, een halve meter groot en ze springen nog net je bord niet op als je een stukje cracker in het water gooit. Oja, toen ik een x ’s avonds de deur dicht wilde doen zag ik een hele grote gecko-decoratie op de muur. Zo’n beeldje dat je op kunt hangen weet je wel. En ik dacht nog; gek dat ik die niet eerder heb opgemerkt. Ik weet dat iedereen de clou van dit verhaal al lang ziet aankomen, maar ik dus niet op dat moment. Ik dacht, dat ding ziet er nep uit zeg, met die felle ogen, en bekeek hem nog wat beter van dichtbij. Zo’n 15 cm nu. En toen keken die felle ogen me aan en rende de gecko gillend weg, en ik ook! ( zo ging het in mijn herinnering in ieder geval; ik weet niet of gecko’s in het echt kunnen gillen).

In de voortuin zat trouwens ook nog een slang in de boom. (Leuk he papa!)

Groene boomslang, Chumphon, Thailand

Ik zou nog vertellen over die reddende engel. De vrouw waarbij we ons huis huurden, bleek een thaise Wietske te zijn! (Degene die ons vriendin Wietske kennen weten gelijk wat ik bedoel 😁). Op een avond kwamen we haar toevallig tegen en ze voeg of we zin hadden om te helpen; ze had een grote pan eten gemaakt en vertelde dat ze elke avond het dorp rond rijdt om de straathonden te voeren. Ze trekt zich het leed van die arme dieren echt aan, soms verstopt ze ook medicijnen in het voer als ze ziet dat ze het nodig hebben. Lief he?!

We zijn hier nu 2x zo lang gebleven als gepland en reizen morgen door khao sok. Als iemand nog tips heeft heeft voor mooie eilanden of andere mooie plekken in het zuiden mag je roepen hoor!

Songkran vieren in Chumphon | Traditioneel nieuwjaarsfeest in Thailand
5 (100%) 2 votes

14 reacties op “Songkran vieren in Chumphon | Traditioneel nieuwjaarsfeest in Thailand

  1. Erik

    Het eiland Koh samui….is zo’n nationaal park met veel eilanden dacht ik!! Echt witte-bounty-expeditie-robinson-eilanden!!
    Geniet ervan samen! Kus 🙂

    1. Shirley (rgzk) Auteur bericht

      Yo erik! Tnx, maar net te laat 😁 we gaan morgen al naar maleisie; hadden hiervoor gekozen voor koh lanta en koh mook. Volgende x beter! Wanneer kunnen we jouw survivalavonturen gaan volgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *