Tawau: Een visum voor Indonesië aanvragen

Via via hoorden we toevallig dat je dus helemaal niet zo makkelijk van Maleisisch Borneo naar de Indonesische kant kunt vliegen.
Hmm, dat visum on arrival konden we dus ook wel vergeten. Plan b dan maar, een visum voor Indonesië aanvragen in Tawau, doen we gelijk die van 60 dagen, als we dan toch bezig zijn.

Reisplanning

Reisplanning

Tawau

Stiekem zag ik er een beetje tegenop. Een visum aanvragen klinkt al zo ingewikkeld, en dan ook nog in Maleisië, Tawau of all places. Ook al zijn we inmiddels al effe onderweg, ik snap er vaak nog helemaal niks van.
Omdat Semporna (waar we eigenlijk vooraf hadden willen duiken) zó verschrikkelijk was, waren we zelfs nog een week eerder in Tawau dan gepland. Niet de allermooiste stad, maar geen toeristen en kei vriendelijk mensen, yes! We vonden een goedkoop hotelletje, en namen de dag erop ’s ochtends vroeg al een Grab taxi naar het Indonesisch consulaat.

Consulat Imigrasi

Binnen stonden/zaten/lagen wel 200 mensen te wachten, maar wij konden zo doorlopen naar loketje 4, speciaal voor visumaanvragen.
We kregen een formulier om in te vullen en er werd gevraagd om een bijgevoegde handgeschreven brief aan te leveren, waarin we uitleggen waarom we zo graag een visum willen. Niet te moeilijk, het voorbeeld kregen we erbij geleverd en konden we zo overpennen. Chill. Het liefst hadden ze een bewijs van uitreizen, maar een kopietje van mijn creditcard was ook goed. 2 pasfoto’s moesten er ook bij, die hadden we gelukkig al.Booking.com

Hierna werden we vriendelijk doorverwezen naar loket 7, om af te rekenen.  Ook hier stond niemand in de rij. 410 ringgit lichter namen ook wij plaats in de wachtruimte, want een uur later zou het visum al in ons paspoort staan! Dit werd later natuurlijk anderhalf uur, maar dat mag geen vertraging meer heten. En, aangezien we als 2 enige blanken in het consulaat, of volgens mij heel Tawau waren, werd de tijd gebruikt om 3 verschillende en voor uitgebreide selfie-fotoshoots te houden met de lokale bevolking 😁

Nog voor de lunch liepen we weer naar buiten met 2 60-dagen-visa (visums?) in de pocket. Chill!

Tawau: Een visum voor Indonesië aanvragen
5 (100%) 1 vote

6 reacties op “Tawau: Een visum voor Indonesië aanvragen

 1. irene schmeltz

  hoi Tim en Shirley, heerlijk om jullie verhalen te lezen! hebben jullie ook iets van een kaartje zodat ik kan zien welke weg jullie gaaan?
  xxxirene

  1. Tim(rgzk)

   Hey Irene, leuk dat je ons volgt! voor ons is het ook steeds een verassing waar we heen gaan. Maar ik zal eens kijken of ik de al afgelegde route in kaart kan brengen!

 2. Robert

  Hi Tim en Shirley, goed verhaal! Wij (Laura en Robert) zijn in Kota Kinabalu nu. Na Borneo willen wij richting Sulawesi, Flores en Lombok. Vluchten zijn duur idd! Is de 410 ringgit per visum of totaal? Ik lees veel verschillende verhalen namelijk.

  Ben benieuwd!

  1. Tim(rgzk)

   Heyy Laura en Robert, wat een toffe vooruitzichten! De 410 Ringgit is idd een totaal. Het was ongeveer 40 Euro per persoon.
   Oh en Sulawesi is echt prachtig, onze favoriet so far. Vooral Tana Toraja en Togean islands niet overslaan! 😀

   1. Robert

    Thanks voor je reactie! Wij gaan het zo doen hebben we besloten, reizen ergens in het weekend af naar Tawau (zijn we maandag de eerste) :-). Tana Toraja en Togean hadden we op de planning, reizen richting Makassar. Waar in Tana Toraja zijn jullie geweest?

    1. Tim(rgzk)

     Wij zaten in Hotel Pison, goedkoop en simpel, en heerlijke Gado-Gado! Vanuit daar hebben we met een scooter de omgeving verkend. Veel plezier daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *