Togean islands: afgezonderd in het paradijs

Wauw, wat is Sulawesi prachtig. Tana Toraja met haar mooie landschappen en bijzondere cultuur, Tentena die een van de mooiste watervallen bezit, en als je je even helemaal wil afzonderen van de wereld: de Togean islands. Geen telefoonbereik, geen wifi, wél 100% paradijs.

Poki Poki

We kwamen aan bij de Togean islands met een boot die vertrok vanaf Ampana. We werden afgezet bij Bomba divers (op het eiland Bomba, deel van de Togean eilandengroep). Waarna we met een kleiner speedbootje gebracht werden naar de accomodatie die we in gedachte hadden.

Poki Poki wordt gerund door een Duits/Oostenrijks koppel. Het resort bestaat uit een prachtig stukje eiland, met een stuk of 10 huisjes. We werden zeer gastvrij ontvangen door het personeel. Ze boden zelfs hun personeelshut aan omdat de rest vol was geboekt (wij hadden niet gereserveerd). “Please take a hammock and a coffee, while we clean the room.”
Kijk! De juiste mentaliteit, we voelden van het begin af aan de complete rust naar binnen sluipen.

Je hoort wel eens de term: ‘paradijs op aarde’. We zijn al op verschillende plekken geweest die redelijk in de buurt kwamen, maar dit was het helemaal! Rust, mooie natuur, vriendelijk personeel, hangmatjes, biertjes, en niemand die je stoort, heerlijk!

Heerlijk eten

Dat paradijs op aarde helemaal niet duur hoeft te zijn kwamen we ook snel achter. De accomodatie was slechts 12 euro per persoon, per dag, en daar kreeg je ontbijt, lunch, avondeten, snacks, en koffie/thee bij. Het eten was ook nog eens superculinair, en geen snelle bak rijst. We konden onder andere genieten van gebakken vis, jackfruit, gefrituurde viskoekjes, gemarineerde courgette, zoete aardappel, gegrilde aubergine en verse cocosnoot.. lekkerrrr!Snorkelen bij de Togean islands

Snorkeltrips werden berekend per boot, dus met 5 of 6 mensen kostte dit ook geen drol meer. Het water in de omgeving was kraakhelder en het koraal adembenemend mooi. De duiktrips werden geregeld via Bomba Divers, en hoewel deze trips ook prachtig waren, was ik niet zo te spreken over de divemaster. Deze liet mij, als beginnende duiker, alleen tijdens een safety stop. Ik wist niet hoe diep ik zat (dit moet 5 meter zijn bij zo’n stop) en ik had geen idee hoe lang ik bezig was met de stop. Toen het zicht daarna ook nog eens helemaal verdween door troebel water, dacht ik: what the fuck gast, waar is je verantwoordelijkheid? Gelukkig raakte ik niet in paniek, maar dit had bij andere mensen wel kunnen gebeuren. Beetje jammer, maar dit mocht de pret niet drukken.

Blowin’ in the wind

Bij Poki-Poki verveelde we ons nooit, je kon rustig lezen in een hangmat, zwemmen, wandelen, dingen maken van hout, en er werd zelfs een tafeltennistoernooitje georganiseerd. Ze stonden open voor creativiteit. Zo gaf Shirley een paar yogalessen bij ondergaande zon, en fixte ik een speciaal wegwijsbordje in elkaar. Het chille sfeertje werd compleet gemaakt door de goede muziek: geen zeiknummers zoals ‘Despacito’, maar pareltjes van o.a. Rodriguez en Bob Dylan stonden in de playlist, zo ja!

Time to say goodbye

De week bij Poki-Poki op de Togean islands voelde als een extra vakantie in onze reis en was tevens een mooie afsluiting van de vakantie voor Shirley’s moeder en broer, die 3 weken met ons mee reisden.

Voor ons is de reis nog niet halverwege, en we waren opgeladen voor de volgende bestemming: duiken in de prachtige onderwaterwereld van Bunaken!

Togean islands: afgezonderd in het paradijs
5 (100%) 4 votes

8 reacties op “Togean islands: afgezonderd in het paradijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *