Trouwjurk laten maken in Hoi An, Vietnam

Uit de bergen, terug de warmte in, door de beroemde knusse straatjes met gezellige lampionnetjes van Hoi An!

Lampionnen en winkels, Hoi An

Knusse straatjes en honderden lampionnen

Het oude centrum van Hoi An

Het oude centrum, of ‘old town‘ bestaat uit winkeltjes vol snuisterijen en tierlantijntjes, de beste omschrijving denk ik. Alles in dezelfde stijl met gele muren, blauwe kozijnen en bruine naambordjes. (Overigens lazen wij vooraf dat je voor dit deel van de stad entree zou moeten betalen, maar dit hebben wij niet gedaan, dat is ons niet gevraagd en we hebben geen plek gezien waar dat zou moeten.)

Shirley in het oude centrum van Hoi An

Shirley in het oude centrum

Tussen de winkeltjes door vind je ook zo’n 500 tailorshops, waar Hoi An om bekend staat.
Met Tim’s huwelijksaanzoek in mijn achterhoofd kon dit maar één ding betekenen.. Hier ga ik mijn trouwjurk laten maken!

Trouwjurk laten maken in Hoi An

De eerste dag hebben we misschien wel 10 verschillende tailors gesproken, om mijn idee te overleggen. Bij sommige had ik een beter gevoel dan bij anderen. De prijzen varieerden ook enorm, al is zelfs de duurste een lachertje voor Nederlandse begrippen. Toch had ik bij niemand nog een écht goed gevoel, en omdat het me meer om de ervaring zou gaan dan om de jurk zelf, zag ik bijna van het idee af. Tot we op de terugweg een klein tailorshopje genaamd ‘Stitching‘ tegenkwamen, en ik besloot om dan toch nog éven hier binnen te kijken. En wie raad het niet, dit was preciés wat ik zocht!

Stitching Tailor sign, Hoi An, Vietnam

Stitching Tailor

Stitching Tailor

Een vriendelijk meisje bekeek mijn voorbeeld foto’s en zei direct, dit kan ik preciés maken! Dit zeggen ze natuurlijk allemaal, maar ze was oprecht enthousiast, en zag het helemaal zitten om dit voor me te doen. De prijs bleek ook nog eens de laagste tot nu toe, maar ik had al lang besloten dat zij het ging worden.

‘You need bigger boobs’

De volgende dag stapte ik achterop haar scooter en reden we langs haar eigen huis om alle stoffen te bekijken, haar moeders huis voor technisch advies, en naar haar tante om de maten op te meten. Ondertussen besloot Tim om ook een blouse op maat te laten maken. De blouse zou de volgende ochtend al klaar zijn en de dag daarna kon ik terecht om de jurk te passen, kritisch te kijken en kleine aanpassingen te vragen. Zelf had ze ook nog wat opmerkingen, en na Vietnamees overleg met haar vriendin besloten ze: ‘You need bigger boobs’, en pakte de kipfiletjes in. Altijd goed om eerlijk te zijn, I guess :’D

Trouwjurk laten maken in Hoi An

Trouwjurk passen

’s Avonds kon ik terecht voor de allerlaatste fitting, waarna ze wat foto’s maakte voor haar website, de jurk samen met de blouse inpakte en als pakketje naar Nederland verstuurde. Dit kostte maar zo’n 20$ extra (vliegpost) en thuis in Nederland zal hij veiliger liggen dan in mijn backpack. Uiteindelijk betaalde ik nog geen 120 euro voor een op maat gemaakte trouwjurk inclusief verzending. Kunde t nie veur loate ligge. Ik kan niet wachten om hem weer terug te zien over een dik half jaar!

Kunst in de oude stad

Kleding is niet alles wat de crea bea’s in Hoi An maken. De stad staat vol met kunst. Van schilderijen tot houtsnijwerken,foto’s, beeldjes, àlles. Hele dagen kun je ermee vullen en dan heb je nog niet alles gezien
We bezochten onder andere de gallery van Rehahn Croquevielle, die echt hele gave foto’s maakte van etnische minderheden in Vietnam.

Fotogallerij Rehahn Croquevielle, Hoi An

Fotogallerij Rehahn Croquevielle

Hoi An streetfood

Van shoppen krijg je honger en lunchen doe je bij een van de vele koffieshops, met perfecte Vietnamese drip coffee, en dineren op de lichtelijk onhygiënische maar gezellig drukke indoor streetfood market. Je schuift je plastic stoel bij een kraampje aan, elleboog aan elleboog met de buurvrouw, trekt de plakkerige geplastificeerde menukaart van de toonbank, schuift je eetstokjes uit het papiertje en voor een prikkie kun je je in een coma eten met verse springrolls, noodles, soepjes, seafood en eigenlijk alles wat je kunt bedenken.

Streetfood Hoi An

Streetfood kraam Hoi An

Kaarsjes in de rivier

Na het eten is het een goed idee om nog naar de rivier te wandelen. Wij waren er met volle maan, en dan worden er honderden kaarsjes het water opgelaten wat een mooi beeld en fijne sfeer geeft. Als je nog ruimte hebt in je toetjes-maag, kun je hier ook terecht voor de beroemde mangocake, wat een beetje lijkt op de mochi-cakejes met mangosmaak. Mmm!

Kaarsjes in rivier Hoi An

Honderden kaarsjes in de rivier

Hoi An is een stad die je zeker zult bezoeken als je in Vietnam bent. En zelfs al ben je niet op zoek naar kleding of spullen, je zult je zeker een paar dagen kunnen vermaken in het oude centrum.

Trouwjurk laten maken in Hoi An, Vietnam
5 (100%) 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *