Wat kost een jaar backpacken door Zuidoost-Azië? – een handig overzicht met 10 landen

Er wordt regelmatig gevraagd wat onze reis nou heeft gekost. Wat moet je minimaal sparen om een jaar door Zuidoost-Azië te backpacken? Om deze vraag te beantwoorden besloten we ons kostenoverzicht te delen.

Onze reis

Misschien is het handig om te vertellen hoe we gereisd hebben, en waar we zijn geweest. Zo heb je een beter idee hoe de kosten zijn ontstaan tijdens het backpacken.
We zijn begonnen in een grote stad, namelijk Bangkok, Thailand. De vliegtickets hadden we ruim van te voren geboekt, met een goedkope vliegmaatschappij (Ukraine International Airlines). Hierdoor lagen deze kosten al erg laag. De backpackroute die we daarna afgelegd hebben is als volgt:

 • Thailand – 2 maanden
 • Maleisië inclusief Maleisisch Borneo – 1 maand
 • Indonesië (Indonesisch Borneo, Sulawesi, Bali) – 2 maanden
 • Singapore – 2 dagen
 • Cambodja – 1 maand
 • Vietnam – 1 maand
 • Laos – 1 maand
 • Myanmar – 1 maand
 • Sri Lanka – 1 maand
 • India – 2 maanden

Na India zijn we nog in Nepal geweest, maar omdat we, buiten een trekking door het Annapurna gebergte, daar voornamelijk hebben uitgerust, leek het ons niet relevant deze kosten mee te nemen in het overzicht.

We hebben rédelijk lowbudget gereisd. Veel local food gegeten, goedkope bussen gekozen, zo weinig mogelijk taxi’s of tuktuks, niet elke dag aan de alcohol etc. Uiteraard hebben we wel gedaan wat we wilden doen.

Low budget backpacken in Zuidoost-Azië? Zo bespaar je kosten!

Qua accommodaties zaten we meestal in een basic double room. Meer dan een tweepersoonsbed en een badkamer hadden we niet nodig. Het kan waarschijnlijk nóg goedkoper, maar elke dag in een tent, of nooit privacy ging ons wat ver.

Reiskostenoverzicht 1 jaar backpacken door Zuidoost-Azië voor 2 personen

Hieronder volgt het kostenoverzicht van onze backpack reis. Het gaat hierbij om 2 personen. Bij “vervoer” rekenen we alleen het vervoer binnen het land zelf (ook binnenlandse vluchten). Met “overige kosten” bedoelen we onder andere: waskosten, nodige kleding, verzorgingsproducten, zonnebrand, etc.

Kosten 1 jaar backpacken door Zuidoost-Azië

Kostenoverzicht van 1 jaar backpacken door Zuidoost-Azië. Klik om te vergroten.

Totale reiskosten

Uiteraard hebben we ook kosten moeten maken voor inentingen, buitenlandse vluchten, etc. Daarnaast hebben we zelfs kosten bespaard doordat we onze zorgverzekering konden opzeggen, en in plaats daarvan een goedkopere all-in-one backpackers reisverzekering hadden afgesloten. Deze kosten worden hieronder berekend:

Totaal landen: €14.786,60
+
Internationaal vervoer: €2.455,14
+
Inentingen (Rabiës werd niet vergoed): €402,00
+
Internationaal rijbewijs ANWB: €36,00
+
Totaal Allianz Globetrotter verzekering: €1205,97

Opzeggen CZ zorgverzekering: €2500,00 (105 p/m, per persoon)

=

€16.385,71

Dit komt neer op iets meer dan 8.000 euro per persoon per jaar ofwel €22,44 per persoon per dag (inclusief de vlucht van en naar Nederland).

Zorg dat je minimaal 10.000 euro per persoon spaart, en je kan wat geld betreft zorgeloos een jaar door Zuidoost-Azië backpacken!

Wat kost een jaar backpacken door Zuidoost-Azië? – een handig overzicht met 10 landen
5 (100%) 1 vote

3 reacties op “Wat kost een jaar backpacken door Zuidoost-Azië? – een handig overzicht met 10 landen

 1. Linda| travellersoftheworld

  Dat is een heel mooi laag budget! Wij willen ook voor een jaar weg, maar rekenen op een hoger budget, vooral omdat wij starten met twee maanden Nieuw-Zeeland en we naar japan willen. Verder willen we wel naar Zuidoost-Azië, dus ik ben heel erg benieuwd wat ons budget in de realiteit gaat worden. Handig artikel!

  1. Tim(rgzk) Auteur bericht

   Hey Linda, ja met die landen erbij tikt het snel aan! Maar wel de moeite om iets langer door te sparen. Fijne reis alvast!

 2. Shari | Avonturier

  Gaaf artikel, geeft mij alweer iets meer rust 😉 tipje voor je rabiës inenting. Informeer eens lokaal (in NL) wat er mogelijk is. Ik zou het zelfde moeten betalen als jullie bij Thuisvaccinatie. Ik heb toen gebeld met het ziekenhuis waar ik het in de stad waar ik woon kon doen. Dat was bij mij om de hoek een 2sided inenting – beschermt exact hetzelfde – maar scheelde meer dan 96 euro. Misschien tipje om te delen op je website?

  En vraagje van mijn kant, is voor ZO azie een internationaal rijbewijs aan te raden? Heb dit ook gehad toen ik een half jaar in de USA reisde, maar niemand kende het daar. Dus heb daar opnieuw een Amerikaans rijbewijs moeten halen. Zou het zonde vinden het nu weer aan te schaffen en hetzelfde te ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *